Kotimaa

Poliisille miljoonia lisärahaa, Enontekiölle ei silti omaa partiota – ex-kunnanjohtaja syyttää ministeriä: "Aivan uskomatonta"

Poliisille on osoitettu aiemmin 3,3 miljoonan euron lisämääräraha harvaan asuttujen alueiden turvallisuuspalveluiden takaamiseen.
Jaana Kankaanpää
Mikko Kärnä syyttää sisäministeri Kai Mykkästä eduskunnan arvovallan halventamisesta.

Keskusta-poliitikko ja Enontekiön entinen kunnanjohtaja Mikko Kärnä syyttää sisäministeri Kai Mykkästä eduskunnan arvovallan halventamisesta. Ministeri Mykkänen vieraili perjantaina Enontekiöllä, mutta ei luvannut kuntaan omaa poliisipartiota. Kärnä pitää tätä erikoisena siksi, että poliisille osoitettiin aiemmin 3,3 miljoonan euron lisämääräraha harvaan asuttujen alueiden turvallisuuspalveluiden takaamiseen.

Kärnä huomauttaa, että aikanaan eduskunnassa päätettiin poliisiasemaverkoston kattavuudesta pitkällisen väännön jälkeen. Tämän jälkeen poliisi alkoi kuitenkin hänen mukaansa kiertämään tätä poliittista päätöstä säilyttämällä asemat, mutta jättämällä ne kylmiksi.

"Ministeri Mykkänen ei ole puuttunut tähän Poliisihallituksen kurittomuuteen, eikä sitä ole tehnyt kukaan häntä edeltävä kokoomusministeri. Nyt hallitus myönsi vieläpä erikseen 3,3 miljoonan euron harvaan asutuille alueille osoitetun määrärahan, mutta sitäkään ei aiota Enontekiölle kohdentaa. On aivan uskomatonta, kuinka parlamentarismia ja kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia voidaan halventaa tällä tavalla", Kärnä kommentoi tiedotteessa.

Keskustapoliitikko muistuttaa, että kun hän toimi Enontekiöllä kunnanjohtajana, ja poliisi oli sieltä vetäytymässä, kyettiin asia hoitamaan tuolloisen sisäministerin Päivi Räsäsen toimenpitein.

"Sisäministerinä toimiessaan Räsänen kykeni ongelman ratkaisemaan, mutta kokoomusleirissä tähän ei ole tahtotilaa. Sen sijaan puuhataan lähiöpoliiseja etelän kaupunkiseuduille, jossa poliisipalveluiden saavutettavuus on muutenkin aivan toista luokkaa kuin Lapissa", hän kritisoi.

Ministeri Mykkäsen perjantaina tavannut Enontekiön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen totesi tapaamisen jälkeen, että tällä hetkellä näkymät poliisin saamiseksi Enontekiölle ovat erittäin positiiviset. Hän myös uskoi, että tilanne on paranemassa.

Lue lisää:

Poliisiylijohtaja Lapin Kansassa: Enontekiö ei välttämättä ole saamassa omaa poliisipartiota

Poliisin lisämääräraha nosti toiveita Enontekiön oman poliisipartion paluusta: "Erittäin tervetullut uutinen"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kulmuni mukaan keskustan puheenjohtajakisaan

Mikko Kärnä haluaa pohjoismaisen ruokavalion UNESCO:n kulttuuriperintöluetteloon: "Lumen ja jään keskellä kasvaneille kansoille lihan sekä kalan hyödyntäminen on ollut välttämätöntä selviytymisen kannalta"

Antti Rinteen kierähdys