Kotimaa

Selvitys: Väsymismurtuma romahdutti Repoveden riippusillan – väärin asennettu ankkuritanko petti lopulta

Onneetomuuteen vaikutti myös lievä ylikuormitus.
Selvityksen mukaan Repovedellä sortuneen riippusillan ankkuritanko oli asennettu virheasentoon. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Heinäkuussa sattuneessa Repoveden riippusiltaonnettomuudessa ei epäillä rikosta, eikä asiassa aloiteta esitutkintaa, kertoo Kaakkois-Suomen poliisi. Poliisi viittaa ulkopuoliseen selvitykseen, jonka mukaan sillassa ollutta väsymismurtumaa ei olisi voinut huomata ilman erikoislaitteistoa.

Tänään julkaistun asiantuntijaselvityksen mukaan riippusillan sortuma oli usean tekijän summa. Riippusilta sortui osittain, kun riippusillan kiinnityksessä käytetty ankkuritanko petti. Sillan riippuköysi ja kaidevaijeri olivat kiinnitettyinä ankkuritankoon.

Tapahtumahetkellä sillalla oli useita ihmisiä. Sortuman jälkeen riippusilta suljettiin ja purettiin.

Riippusillan ankkuritangon asento on ollut suunnitelmapiirustuksista poikkeava, kertoo tutkimuksessa projektipäällikkönä toiminut Mikko Hyyrynen Ramboll-yrityksestä. Tangon murtumistapa on ollut väsymismurtuma, joka on syntynyt ajan saatossa toistuneen kuormituksen vuoksi.

Ankkuritangon virheellinen asento on aiheuttanut sille taivutusrasituksen, jota ei nyt saatujen tulosten mukaan ole todennäköisesti otettu siltaa suunniteltaessa huomioon.

Asiantuntijaryhmä arvioi, että virheasento on mahdollisesti johtunut työaikaisesta suunnitelmamuutoksesta, inhimillisestä ajatusvirheestä tai sekaannuksesta. Lisäksi silta on altistunut käytön aikana mitoituskuormaan nähden lievälle ylikuormitukselle sekä käyttäjien että lumikuorman vuoksi.

Tutkijaryhmä suosittaa yleistarkastusta Metsähallituksen omistamiin siltoihin. Sen yhteydessä tulee varmistaa, että siltojen rakenteet ovat asianmukaiset.

"Huonokuntoiset tai poikkeavia rakenteita sisältävät sillat tulee asettaa erityistarkkailuun ja tehdä niille rakenteellinen asiantuntija-arvio", Hyyrynen sanoo tiedotteessa.

Selvityksessä ehdotetaan myös, että Metsähallituksen sillat voitaisiin lisätä Liikenneviraston taitorakennerekisteriin ja organisoida niiden ylläpito muiden siltojen tapaan.

Repoveden kansallispuiston riippusillan rakennutti sittemmin Kouvolaan liitetty Valkealan kunta. Vuodesta 2005 silta on ollut Metsähallituksen omistuksessa. Vuonna 1987 käyttöön otettu terässilta oli jänteeltään 50 metrin mittainen, ja siinä oli puukansi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yön kauhunhetket Suomussalmella: mies jäi jumiin traktorin alle koleaan veteen

Hirvi hyökkäsi lenkkeilijän kimppuun Kemissä – "Itkuhan siinä kotiportaalla tuli", sanoo hyökkäyksen jälkeen vielä 700 metriä kotiinsa kävellyt nainen

Traktorinrenkaan vaihto oli käydä kohtalokkaaksi Pohjois-Karjalassa – puristuksiin jäänyt hälytti itse avun paikalle