Kotimaa

ESS: Sysmälla on jo oma valuutta, nyt tarjolla myös e-kuntalaisuus kaikille suomalaisille

Päiväkotien, koulujen ja kampaajien palvelut samalta alustalta, Sysmässä suunnitellaan.

Sysmäläisille, kesäasukkaille ja kaikille muillekin halukkaille avataan vuoden lopussa digitaalinen alusta, jossa kuka tahansa voi kirjautua e-sysmäläiseksi, Etelä-Suomen sanomat kertoo.

"Tavoitteena on tarjota kattavasti digitaalisia palveluja samalta alustalta. Palvelut voivat olla esimerkiksi kunnan palveluja, kuten kouluun, päiväkoteihin tai viranomaisasiointiin tarkoitettuja palveluja", ESS:n haastattelema projektipäällikkö Juri Nieminen kertoo.

Sysmän kunnanjohtajan Marketta Kitkiöjoen mukaan on tärkeää, että palveluja digitalisoidaan ja että samalla Sysmää tehdään tunnetuksi myös kuntarajojen ulkopuolella.

"Käynnissä on jo paikallisvaluutta sysmä. E-kuntalaisuus on uusi lisäpalvelu niin kuntalaisille, vapaa-ajan asukkaille, yrityksille kuin kenelle tahansa suomalaiselle. Kunnan elinvoimatyöryhmä on linjannut Sysmän pyrkivän maaseutukuntien digitaaliseksi edelläkävijäksi", Kitkiöjoki visioi.

Teknisestä toteuttamisesta vastaa Cubescom oy. Niemisen mukaan e-kuntalaisuudesta on tarkoitus tehdä helppokäyttöinen, informatiivinen ja turvallinen alusta.

Aikaisemmin lanseerattu Sysmän oma valuutta, sysmä, kelpaa maksuvälineenä 25 paikallisessa yrityksessä. Niiden lisäksi sysmiä ottaa vastaan myös Sysmän kunta.

ESS kertoo, että valuutanvaihtopisteitä on tällä hetkellä kaksi, ja eurojen vaihtaminen sysmiksi onnistuu myös suoraan verkossa siirtämällä euroja tavalliselta pankkitililtä omalle henkilökohtaiselle sysmä-tilille. Maksun voi suorittaa digitaalisesti QR-koodilla esimerkiksi älypuhelimella tai tulostamalla koodin paperille.

Porkkanana kuluttajille on 5 prosentin kurssihyöty: jos vaihdettava summa on vähintään 100 euroa, saa niitä vastaan 105 sysmää. Alle 100 euron summissa vaihtokurssi on yksi yhteen.

ESS: Sysmä jatkaa uudistuksiaan, kuka tahansa voi pian liittyä e-kuntalaiseksi, Nyt se on virallista: Sysmässä voi maksaa sysmillä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Harvennuksilla riittää töitä, "suhdanteet vaihtelevat, mutta sellun ja pakkausten kysyntä kasvaa maailmalla edelleen"

Keveimmin ja kireimmin verottavan kunnan ero keskipalkkaiselle pariskunnalle 4 672 euroa – katso kartasta, miten oma kuntasi verottaa

Isänpäivä aloitti kirjakaupan kulta-ajan – riemua riittää jouluun