Kotimaa

Kuntaliitto selvitti: Kunnanvaltuutetun suurimman ja pienimmän kokouspalkkion ero on jopa yli kymmenkertainen

Siinä missä Helsinki maksaa valtuutetuilleen 385 euroa, maksetaan esimerkiksi Savukoskella vain 30 euron kokouspalkkio.
Jaana Kankaanpää
Kuntien valtuustot päättävät luottamushenkilöiden palkkiotasosta yleensä kerran valtuustokaudessa ja muutokset astuvat voimaan useimmiten seuraavan valtuustokauden alussa.

Kuntaliiton tuore selvitys paljastaa, että kunnanvaltuutettujen kokouspalkkiot vaihtelevat rajusti eri kuntien välillä. Suurimpien ja pienimpien kokouspalkkioiden välinen ero on jo yli kymmenkertainen.

Kokouspalkkiot vaihtelevat 30 ja 385 euron välillä.

Korkeinta kokouspalkkiota valtuutetuille maksetaan Helsingissä. Yli 100 000 asukkaan kunnista kokouspalkkiot ovat matalimmillaan Lahdessa ja Oulussa, joissa valtuutetut saavat 150 euroa kokoukselta. Kaikkein pienintä palkkiota maksavat Jämijärven, Lestijärven, Savukosken, Utsjoen ja Vehmaan kunnat.

"Palkkiot ovat yleensä sitä suurempia, mitä enemmän kunnassa on asukkaita. Esimerkiksi alle 2000 asukkaan kunnissa valtuuston jäsenen kokouspalkkio on keskimäärin 49 euroa ja yli 100 000 asukkaan kunnissa keskimäärin 219 euroa", selvityksen tehnyt Kuntaliiton erityisasiantuntija Sirkka-Liisa Piipponen kommentoi tiedotteessa.

Käynnissä olevan valtuustokauden alussa valtuutetun ja hallituksen jäsenen kokouspalkkio on keskimäärin 80 euroa, valtuuston puheenjohtajan palkkio 115 euroa ja hallituksen puheenjohtajan 113 euroa. Valtuuston puheenjohtajan vuosipalkkio on keskimäärin 2 361 euroa, hallituksen puheenjohtajan 2 947 euroa ja toimialalautakunnan puheenjohtajan 1 049 euroa.

Valtuustojen, hallitusten ja toimialalautakuntien kokouspalkkiot nousivat valtuustokaudesta 2013–2017 keskimäärin 14 prosenttia ja vuosipalkkiot 18 prosenttia. Edelliseen valtuustokauteen verrattuna palkkioiden nousu on tämän valtuustokauden alussa ollut maltillisempaa. Vuosien 2013–2017 valtuustokauden alussa palkkiot nousivat keskimäärin 20 prosenttia edellisen valtuustokauden (2009–2012) alun tasosta.

Kuntien valtuustot päättävät luottamushenkilöiden palkkiotasosta yleensä kerran valtuustokaudessa ja muutokset astuvat voimaan useimmiten seuraavan valtuustokauden alussa.

Kuntaliiton selvitys perustuu pääosin kuntien toimittamiin ja kuntien hallintosäännöistä poimittuihin tietoihin.

Selvitykseen pääset tutustumaan tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Selvityksen hälyttävä tulos: Joka viides suomalainen ei harrasta minkäänlaista liikuntaa – aika vierähtää ruudun äärellä töissä ja vapaa-ajalla

Joka kolmas EU-vaaliehdokas on kunnanvaltuutettu, kertoo Kuntaliiton selvitys

Selvitys: Maatalousmuovien kierrätyksen esteinä ovat puutteelliset tiedot sekä korkeat kustannukset