Kotimaa

Tutkinnanjohtaja halusi lopettaa KRP:n päällikön rikosepäilyn vain reilu kuukausi ennen syytteen nostamista

Valtakunnansyyttäjä päätti toisin kuin tutkinnanjohtaja.
Syyttäjä Harri Tiesmaan mukaan syytetyt laiminlöivät valvonnan tahallaan.

Syyttäjä-tutkinnanjohtaja halusi lopettaa keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin epäillyn virkarikoksen tutkimisen vain reilu kuukausi ennen syytteen nostamista, selviää tutkinnanjohtajan laatimasta muistiosta.

Tutkinnanjohtaja Laura Sairanen kirjoittaa heinäkuulle päivätyssä muistiossa, että hänen mielestään Lardotia ei ole syytä epäillä rikoksesta.

Sairanen oli määrätty kuulemaan Lardotia rikoksesta epäiltynä toukokuun alussa.

Sairanen perustelee näkemystään muistiossa ennen kaikkea henkilötodistelulla.

"Asiassa ei kenenkään taholta ole tuotu esiin sellaista konkreettista näyttöä, joka vahvistaisi, että Lardot olisi ollut tietoinen Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan epäselvyyksistä", Sairasen muistiossa lukee.

Sairanen ei ota muistion julkisissa kohdissa kantaa esimerkiksi kirjallisiin todisteisiin.

Syyttäjä Harri Tiesmaa nosti oikeussalissa esiin muun muassa KRP:n aiemman päällikön Rauno Rannan Lardotille lähettämän sähköpostiviestiviestin.

"Ranta kutsuu Helsingin malliksi skenaariota, jossa kaikki tietolähteet tulkitaan satunnaisiksi ja toimintaa ei dokumentoida", Tiesmaa sanoi oikeussalissa keskiviikkona.

STT sai muistion pyytämällä sen valtakunnansyyttäjänvirastosta. Muistiosta on salattu joitakin yksittäisiä virkkeitä tai kappaleita.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen toteaa, että tutkinnanjohtaja on velvollinen esittämään oman näkemyksensä syyttäjälle siitä, mitä hän on viran puolesta tutkinut.

"Tässä muistiossa hän oli tiettyä mieltä ja minä taas syyttäjänä tuntien koko kokonaisuuden olin toista mieltä. Kyllä se on ihan arkipäivää, että tutkinnanjohtajalla voi olla eri näkemys kuin syyttäjällä."

Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan järjestämistä ja valvontaa koskevassa oikeudenkäynnissä on syytteessä kahdeksan virkamiestä, joista yksi on Lardot.

"Koko tämä esitutkinta-aineisto on otettu huomioon siltä osin kuin se häneen liittyy."

Toiviaisen mukaan mitään uutta yllättävää ei tullut ilmi sen jälkeen, kun muistio on tehty. Tutkinnanjohtajan arvio vain erosi Toiviaisen arviosta.

Sairanen katsoo muistiossa, että Poliisihallituksen työjärjestyksen mukaan velvollisuus puuttua ongelmiin oli laillisuusvalvonnan puolella. Lardotin vastuulla taas oli Sairasen tulkinnan mukaan asiaa koskeva ohjeistus.

Sairasen mukaan Lardot ryhtyi toimiin, kun sai tiedon siitä, että ohjetta tulkitaan tietolähteen osalta laventavasti.

Valtakunnansyyttäjää oikeudessa edustavan syyttäjä Tiesmaan mukaan taas Lardot ei johtoasemassaan tarttunut saamiinsa tietoihin.

Lardotin syyte ajoittuu vuosille 2010–2013, jolloin hän oli töissä Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä.

Lardot on tällä hetkellä pidätetty virastaan KRP:n päällikkönä.

Lue lisää

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin kumosi Suomelle antamansa langettavan päätöksen kuolleeksi lavastetun irakilaismiehen tapauksessa

Suomessa on otettu kiinni lähes sata ihmistä laajan kansainvälisen operaation yhteydessä – FBI loi salatun viestintäalustan, jonka rikolliset ottivat todesta

KRP sai valmiiksi tutkinnan Huoltovarmuuskeskuksen työntekijöiden roolista epäonnistuneissa maskikaupoissa –kolmea epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä

Luottamus valvojaan kyettävä palauttamaan