Kotimaa

Jälleen yksi synnytysosasto suljetaan – synnytykset loppuvat Oulaskankaalla laadun takia

Synnytykset siirretään Oulaskankaalta Ouluun.
Suvi Elo
Vuoden 1990 jälkeen Suomessa on lakkautettu 25 synnytysosastoa. Luku on peräisin tammikuulta 2018. Kuvassa synnytysvalmennusta.

Synnytystoiminta loppuu Oulaskankaan sairaalassa vuoden loppuun mennessä. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri taisteli synnytyssairaalan säilyttämisestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, joka ei kuitenkaan kumonnut Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran jo vuonna 2016 tekemää lakkautuspäätöstä.

Valviran arvion mukaan Oulaskankaan synnytystoiminta ei täytä terveydenhuoltolain ja sen päivystysasetuksen asettamia vaatimuksia.

Sairaanhoitopiirissä toivottiin viimeiseen saakka sairaalan saavan jatkaa.

"Hoidon laatua nostettiin usean vuoden ajan muun muassa lisäämällä resursseja ja tehostamalla henkilöstön täydennyskoulutusta. Keväällä 2018 sosiaali- ja terveysministeriölle toimitetussa synnytystoiminnan poikkeuslupa-anomuksessa sairaanhoitopiiri sitoutui vielä kehittämään toimintaa perustamalla aikuisten tehostetun valvonnan yksikön Oulaskankaalle", Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa kerrotaan.

Laadun uudelleenarvioinnissa Valvira ei kuitenkaan nähnyt potilasturvallisuuden parantuneen riittävästi. Viranomaisen mukaan toiminta ei täytä muun muassa tehohoidon ja soveltuvan kirurgian vaatimuksia.

Synnytykset siirtyvät Oulaskankaalta Oulun yliopistolliseen sairaalaan (OYS), jonne kaikki synnyttäjät mahtuvat ongelmitta vs. johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan.

Tulevia synnyttäjiä ohjeistetaan siirtymisestä lähipäivien aikana.

Oulaskankaan sairaalan toiminta muuttuu synnytysten lopettamisen myötä. Sairaalaa pidetään merkittävänä osana Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriä ja toiminnan jatkuvuus halutaan turvata. Johtaja Ilkka Luoman mukaan Valviran päätös on nyt saatu ja seuraavaksi täytyy kääriä hihat ja alkaa töihin.

”Haluamme, että Oulaskankaan sairaala on jatkossakin elinvoimainen aluesairaala”, toteaa Luoma.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaupungeissa vastustusta maakuntien sairaalapalveluille – "Lääkäreitä on enemmän kuin koskaan, mutta koko ajan liian vähän"

Miten poliisit voivat auttaa hoivakotien valvonnassa? Valvira ja poliisi keskustelevat tänään tuesta ja yhteistyöstä

Onko vanhusten hoito retuperällä?