Kotimaa

Uusi eläinsuojelulaki kieltää delfinaariot – Kamelit ja dromedaarit pois sirkuksista

Kotimaa 09.11.2018

Kissoja, koiria ja hevosia saa käyttää sirkuseläiminä. Kuten myös kanoja ja kalkkunoita.


Vesa Moilanen / Lehtikuva
Särkänniemestä siirretty delfiini Delfi Attican eläinpuistossa Kreikassa elokuussa 2016.

Jos harkitsit delfinaarion perustamista, ei kannata. Hallituksen esityksessä uudeksi eläinsuojelulaiksi delfiinien käyttäminen esiintymiseen on kielletty.

Suomessa ei ole tällä hetkellä yhtään delfinaariota. Tampereen Särkänniemen delfinaario suljettiin syyskuussa 2015. Delfiinit siirrettiin Kreikkaan Attican eläinpuistoon.

Sirkuksissa ja kiertävissä eläinnäyttelyissä sallittujen eläinlajien listalta on poistettu myös kameli, dromedaari, laama, alpakka, nauta ja lammas. Myös Merileijona on tarkoitus kieltää.

Ajatuksena on rajoittaa eläinten käyttöä viihteellisiin esityksiin. Esimerkiksi eläintarhoissa luonnonvaraisiin eläinlajeihin kuuluville eläimille saa opettaa vain eläinten hoitoon liittyviä taitoja. Sirkustemppujen tai vastaavien, yksinomaan yleisön viihdyttämiseksi opetettujen taitojen esittäminen olisi jatkossa kiellettyä.

Eläintarhoissa saa pitää melko vapaasti eri eläinlajeja kunhan niiden pitopaikat vastaavat mahdollisimman hyvin luonnollista elinympäristöä.

EU-asetus kieltää luonnonvaraisten delfiinien tuonnin kaupallisiin tarkoituksiin.

Sallittuja sirkuseläimiä ovat esimerkiksi koirat, kissat, vuohet, siat ja hevoset. Monia pieniä jyrsijoitä ja kanoja saa myös käyttää.

Lue myös:

Hallituksen esitys eläinten hyvinvointilaiksi valmis: Parsinavetoita ja porsitushäkkejä ei kielletä

Eläinsuojelujärjestöt yrittävät vedota eduskuntaan 139 000 allekirjoituksen voimin

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT