Kotimaa

Kaikilla ei ole varaa mopoautoon – vaihtoehtona ajokortti 16-vuotiaana

Haja-asutusalueilla asuvat nuoret saisivat ehdotuksen mukaan ajaa autoa 06.00-22.00 välisenä aikana.
Mikko Makkonen
Mopoautot ovat tavallinen näky pikkupaikkakuntien kylänraiteilla.

Nuoren pitäisi voida asua kotona toisen asteen opintojen ajan, opetusministeriö linjaa.

Käytännössä haja-asutusalueiden nuoret joutuvat usein muuttamaan oppilaitosten asuntoloihin pitkien etäisyyksien ja puuttuvan joukkoliikenteen takia.

Peruskoulunsa päättänyt nuori ei enää ole lakisääteisen koulukuljetuksen piirissä.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen on miettinyt, miten nuorten opiskelua ja harrastamista voitaisiin tukea nykyistä paremmin.

Kiuruveden Rapakkojoella puolisonsa kanssa maitotilaa pitävä Heikkinen esittää yhtenä keinona ajokortin myöntämistä 16 vuotta täyttäneille haja-asutusalueella asuville nuorille.

''Tämä tasa-arvoistaisi ja helpottaisi maaseudun ja haja-asutusalueiden nuorten ja perheiden asemaa ja arjen pyörittämistä. Toivomme, että nuorilla olisi aidosti mahdollisuus valita haluamansa opiskelupaikka sekä harrastukset'', Heikkinen selittää.

''Nuorten ajo-oikeus voisi olla rajattu aamukuuden ja iltakymmenen väliseen aikaan, jolloin ilta-aikainen viihdeajelu jäisi pois.''

''Mopoautot ovat vaihtoehto, mutta kaikilla perheillä ei ole varaa sellaiseen. Tällä lakimuutoksella pitkien välimatkojen takana asuva nuori voisi paitsi käydä haluamassaan koulussa, harrastaa ja myös hoitaa perheen päivittäisiä asioita käyttäen perheen normaalia autoa.''

''Lakimuutoksella pystyttäisiin konkreettisesti helpottamaan haja-asutusalueiden perheiden arkea'', kansanedustaja ajattelee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Perhevapaat on uudistettava nyt

IL: Pahvinen ajokortti aiheutti ongelmia ennakkoäänestyspaikalla Mikkelissä – iäkkään rouvan piti etsiä tuttava todistamaan henkilöllisyys

Puolueiden kerrottava kantansa kotihoidontukeen ennen vaaleja