Kotimaa

Poliisi eteläkarjalaisen marjatilan ympäristörikoksesta: Jätteitä haudattu maahan usean vuoden ajan

Tapausta tutkitaan törkeänä ympäristön turmelemisena.
Jaana Kankaanpää
Epäillyn rikoksen motiiviin rikoskomisario ei ota suoraan kantaa. Hän kuitenkin toteaa, että yleensä ympäristörikoksissa motiivina on raha eli toisin sanoen säästetyt kustannukset.

Poliisi tutkii eteläkarjalaisella marjatilalla tehtyä epäiltyä ympäristörikosta. Tapauksessa on kyse siitä, että marjatilan alueelle on haudattu jätteitä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lasse Hakala kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että maahan on haudattu ainakin muovijätettä. Hän ei ota tarkemmin kantaa siihen, millaisista muovijätteistä on kyse.

Tällä hetkellä poliisi odottaa Hakalan mukaan lausuntoja siitä, mitä maahan haudattu jäte on sekä siitä mitä jätettä maahan on haudattu.

Vaikka rikoskomisario ei lähdekään arvioimaan tarkemmin maahan haudatun jätteen määrää, hän kuitenkin suostuu sanomaan, että jätettä on niin paljon, että sitä on luultavasti haudattu maahan usean vuoden ajan.

"Sen verran voin sanoa, että yli vuosi on tuota tavaraa kyllä kerätty", Hakala sanoo.

Maahan haudatut jätteet liittyvät tutkinnanjohtajan mukaan ainakin suurimmaksi osaksi marjatilan toimintaan. Täyttä varmuutta asiaan ei kuitenkaan ole vielä saatu.

Epäillyn rikoksen motiiviin rikoskomisario ei ota suoraan kantaa. Hän kuitenkin toteaa, että yleensä ympäristörikoksissa motiivina on raha eli toisin sanoen säästetyt kustannukset.

Tapausta tutkitaan tällä hetkellä törkeänä ympäristön turmelemisena. Rikoksesta voidaan tuomita vähintään neljän kuukauden tai enintään kuuden vuoden vankeuteen.

Rikosepäily kohdistuu tutkinnanjohtajan mukaan tällä hetkellä maanomistajaan. Tutkinnan edetessä selviää, epäilläänkö tapauksessa myös muita ihmisiä.

Poliisin lisäksi tutkinnassa on mukana Tulli. Tulli selvittää tapauksessa sitä, miten suuret jäteverot rikollisella toiminnalla on vältetty.

Ilmoituksen tapauksesta poliisille teki kunnan ympäristöviranomainen.

MT kertoi tapauksesta tuoreeltaan Ylen uutiseen viitaten.

Yle: Poliisi tutkii ympäristörikosta Etelä-Karjalassa – marjatilan epäillään haudanneen jätettä maastoon

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lännen Media: Yksityishenkilöt käyttäneet kaavavalituksia kiristyskeinona, epäilee poliisi

Poliisi kertoo: Tarkkaile näitä merkkejä, jos epäilet, että lähiseudullesi on pesiytynyt järjestäytynyttä rikollisuutta

SDP:n Antti Rinne: "Poliisien määrää pitää lisätä" – odotti kerran itsekin poliisia maaseudulla puolitoista tuntia