Kotimaa

Työssäkäyvien määrä lisäntyy kirkon diakonia-avun hakijoissa: "Työtä on ehkä pieninä pätkinä, velkaa on saattanut kertyä"

Avustus voi olla maksusitoumus tai ruoka-avustuspaketti.
Yleisin syy diakoniatyön vastaanotolle hakeutumiseen ovat taloudelliset ongelmat. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Jouluun liittyvä taloudellinen kuormitus näkyy Suomen evankelisluterilaisten seurakuntien diakonia-avussa avunhakijoiden määrän merkittävänä kasvuna eri puolilla Suomea. Yleisin syy diakoniatyön vastaanotolle hakeutumiseen ovat taloudelliset ongelmat, Kirkkohallituksesta kerrotaan.

Suomen evankelisluterilaisten seurakuntien diakoniatyön vastaanotoilla on tilastoitu tänä vuonna marraskuun alkuun mennessä yli 320 000 avunhakijan kohtaamista. Osa avunhakijoista näkyy tilastossa tosin useamman kohtaamisen verran.

Rovaniemen seurakunnan johtava diakoni Markku Kukkonen kertoo, että diakoniatyön kautta apua voi saada avustuskortin tai maksusitoumuksen muodossa esimerkiksi ruokaan ja vaatehankintoihin. Avustus voi olla myös yksittäisen, erääntyneen maksun maksaminen tai ruoka-avustuspaketin saaminen Ruokapankista.

"Tavallisimmin kirkon puoleen käännytään, kun pienet sosiaalietuudet eivät riitä selviämiseen tai elämässä tulee yllättäviä menoja."

Kirkkohallituksen asiantuntijan Titi Gävertin mukaan suurin osa taloudelliseen avustamiseen liittyvistä tilanteista on niin hankalia, että seurakunnan apu on rahallisesti riittämätöntä niitä ratkaisemaan.

Helsingin seurakuntayhtymän tiedottajan ja projektityöntekijän Eila Jaakolan mukaan ongelmatilanteet ovat entistä monimutkaisempia. Taloudellisiin vaikeuksiin liittyy lähes poikkeuksetta myös muita ongelmia, kuten työttömyyttä, sairauksia tai päihde- ja mielenterveysongelmia.

Vaikka neljä viidestä diakonia-avun hakijasta on työelämän ulkopuolella, työssä käyvien avunhakijoiden osuus on viime aikoina lisääntynyt. Kirkkohallituksen Gävertin mukaan suomalaisessa sosiaaliturvassa otetaan tällä hetkellä heikosti huomioon erilaiset elämän epätyypillisyydet.

"Työtä on ehkä pieninä pätkinä, velkaa on saattanut kertyä, laskut ovat ehkä rästiintyneet ja henkilöllä saattaa olla monenlaisia kustannuksia, joita ei huomioida toimeentulolaskelmissa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirkoista kauppapaikkoja?

Uskonto ei ole uhka – uskonnolla väkivaltaa perusteleva ihminen on

Kristityn tehtävänä on rakastaa