Kotimaa

Miesten ja naisten kunniamerkeissä on eroja – merkki ei saa koskettaa paljasta ihoa

Nykypäivänä veteraanimerkkejä myönnetään enemmän naisille kuin miehille luonnollisesta syystä. Sotaveteraanien rivit harvenevat miehet edellä.
Tunnistatko erilaiset kunniamerkit?

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta on satavuotisen historiansa aikana jakanut noin 370 000 kunniamerkkiä eri tavoin ansioituneille suomalaisille.

Alun perin merkkejä myönnettiin vain miehille, mutta sotien jälkeen uudistetun järjestelmän myötä myös naisille. Nykypäivänä naisille myönnetään miehiä enemmän veteraanimerkkejä, sillä sodan käyneiden miesten rivit harvenevat kiihtyvällä tahdilla.

Miesten ja naisten kunniamerkit eroavat toisistaan jonkin verran. Kaulaan ripustettavia merkkejä naisilla ei nähdä, sillä merkkien ei ole sopivaa koskettaa paljasta ihoa. Naisten juhlapuvuissa miehusta on usein avoin, miehillä puvun alla.

''Nykypäivänä kunniamerkkejä jaetaan hyvin tasapuolisesti. Mitään kiintiöitä ei ole'', kertoo Suomen Valkoisen Ristin ja Suomen Leijonan ritarikuntien sihteeri Kontra-amiraali Antero Karumaa.

Kunniamerkkejä myönnetään laajalla otannalla. Merkein palkitaan myös niitä henkilöitä, jotka huomiota hakematta auttavat lähimmäisiään ja palvelevat yhteiskuntaa työpanoksellaan.

''Kyseessä on suomalaiseen sielunmaisemaan sopiva järjestelmä. Aina löytyy hyviä syitä palkita niin miehiä, kuin naisia" Karumaa muistuttaa.

Kansallisarkistossa on parhaillaan esillä Suomen ritarikuntien satavuotisnäyttely, jossa pääsee tutustumaan kunniamerkkeihin sekä ritarikuntien historiaan. Merkkejä ja niiden käyttöä esitellään myös ritarikuntien verkkosivuilla.

KORJATTU 7.12. KLO 19.30: Kunniamerkkejä on jaettu 370 000, eikä 37 000 kappaletta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Presidentti kunnioitti äitejä mitalein: "Erilaisuutta on hyvä oppia ymmärtämään jo pienestä pitäen"

Suomi voitti jääkiekon MM-finaalissa Kanadan 3–1

Anttila laukoi Suomen johtoon MM-finaalissa