Kotimaa

Suomalainen kierrättää hieman yli puolet kotitalousjätteestään – korkein kierrätysaste Kuopiossa

Kierrätysaste oli noussut hieman edellisvuotisesta, jolloin se oli vajaat 50 prosenttia.
Kotitalousjätteillä tarkoitetaan ihmisten kotioloissa tuottamia jätteitä, kuten biojätteitä, kartonkia, paperia, lasia, metallia ja muovia. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomalainen kierrättää keskimäärin hieman yli puolet kotitalousjätteestään. Asia käy ilmi Suomen ympäristökeskuksen selvityksestä, jossa arvioitiin 13 kuntaseudun kotitalouksien vuoden 2017 jätteiden määrää ja kierrätysastetta.

Kierrätysaste oli noussut hieman edellisvuotisesta, jolloin se oli vajaat 50 prosenttia.

Hitusen parempaan suuntaan oli menty myös kotitalousjätteen määrässä. Vuonna 2017 sitä syntyi keskimäärin 342 kiloa asukasta kohti, kun määrä oli vuotta aiemmin pari kiloa suurempi.

Seurannassa mukana olleista kuntaseuduista kierrätysaste oli korkein Kuopion seudulla ja kierrätysaste nousi eniten Lappeenrannassa. Kotitalousjätteen määrä taas oli pienin Joensuun seudulla.

Suomen ympäristökeskus kuitenkin muistuttaa, että kuntaseutuja ei voi suoraan vertailla keskenään, sillä eri alueilla jätteitä koskeva tietopohja vaihtelee.

Kotitalousjätteillä tarkoitetaan ihmisten kotioloissa tuottamia jätteitä, kuten biojätteitä, kartonkia, paperia, lasia, metallia ja muovia. Yhdyskuntajäte puolestaan sisältää sekä yritysten, laitosten että kotitalouksien jätteet.

Lue lisää