Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kotimaa

Valtiontalouden tarkastusvirasto: Yhdellä kolmesta valtion virastosta ei suunnitelmaa häiriötilanteissa toimimiseen

Tarkastus kohdistui kaikkiin valtion 180 virastoon, mukaan lukien ministeriöt.
Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastus kohdistui kaikkiin valtion 180 virastoon. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Noin kolmanneksella valtion virastoista ei ole suunnitelmaa siitä, miten ne turvaavat toimintansa mahdollisissa häiriötilanteissa. Lisäksi useiden virastojen suunnitelmissa oli huomattavia puutteita.

Puolella virastoista on riskienhallinta- tai jatkuvuussuunnitelma tai molemmat, ilmeni Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksessa.

"Kokonaisuutena tarkastellen virastojen suunnitelmat toimintansa jatkuvuuden varmistamiseksi eivät ole riittävän hyvällä tasolla. Useissa suunnitelmissa oli huomattavia puutteita: sisältö oli vaillinainen, eikä suunnitelmien mukaisia toimia ollut harjoiteltu", tuloksellisuustarkastusneuvos Vesa Koivunen sanoo VTV:n tiedotteessa.

VTV katsookin, että riskien- ja jatkuvuudenhallinta on saatava osaksi virastojen arjen johtamista ja toimintaa.

VTV:n tehtävänä oli arvioida, miten viranomaiset ovat varmistaneet toimintavarmuutensa ja palvelukykynsä häiriötilanteissa niin sanotuissa normaaleissa oloissa.

Poikkeusoloihin varautumista johtaa ja valvoo lain mukaan valtioneuvosto sekä ministeriöt. Normaaliolojen häiriötilanteita varten tällaista etukäteen määrättyä vastuunjakoa ja keskitettyä ohjausta sekä johtamista ei ole, VTV kertoo tiedotteessaan.

Tarkastuksen ulkopuolelle rajattiin huoltovarmuus, joka ei liity normaaliolojen häiriötilanteisiin vaan poikkeusoloihin. Lisäksi rajattiin pois kyberturvallisuus ja osittain sähköisten palvelujen jatkuvuuden varmistaminen.

Tarkastus kohdistui kaikkiin valtion 180 virastoon, mukaan lukien ministeriöt.

Lue lisää

VTV kiistää osan erityistilintarkastuksen havainnoista, aikoo "kiinnittää huomiota" pääjohtajan matkasuunnitelmiin

Jääkaruselli-Käpylehto vappuristeilylle jäälautalla: 35 000 kilon lautalla Lappajärvellä seilaa myös kolme kuntapomoa

Pääjohtaja järjesti piinaviikon

Video: Jääkarusellien ME-tulos Suomeen? – Lappajärven illassa jännitettiin: pyörähtääkö 15 miljoonan kilon jääkiekko ennätyskelpoisesti