Aiemmin synnyttäneet äidit valitsevat luonnonmukaisen synnyttämisen useammin kuin ensisynnyttäjät - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Aiemmin synnyttäneet äidit valitsevat luonnonmukaisen synnyttämisen useammin kuin ensisynnyttäjät

Puudutuslääkkeitä käytetään yhä useammin, vaikka niihin liittyy riskejä.
Luonnonmukaisen synnytyksen taustalla voi olla esimerkiksi maailmankatsomuksellisia tai ideologisia syitä.

Niin sanottu luonnonmukainen synnytys on suositumpaa uudelleen synnyttävien kuin ensisynnyttäjien keskuudessa, kerrotaan Suomen Kätilöliitosta.

Luonnonmukaisella synnytyksellä tarkoitetaan synnyttämistä niin, ettei kipuja lievitetä lääkkeillä eikä synnytyksen kulkuun puututa muillakaan lääketieteen keinoilla.

Luonnonmukaisen synnytyksen taustalla voi olla esimerkiksi maailmankatsomuksellisia, ideologisia tai edelliseen synnytyskokemukseen perustuvia syitä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin naistentautien poliklinikan ja synnytyssalin osastonhoitaja Tanja Puranen-Altamirano kertoo, että lääkkeettömät kivunlievityskeinot ovat monipuolistuneet viiden viime vuoden aikana.

Henkilökuntaa on koulutettu esimerkiksi baby spinningiin, vyöhyketerapiaan, erilaisiin hierontoihin ja gua sha -kampaukseen.

"Tällä hetkellä erityisen suosittu kivunlievityskeino on TENS-laite, joka heikentää kipuviestien kulkeutumista aivoihin."

Suomen Kätilöliiton puheenjohtajan Marjo Lyyran mukaan suurissa yliopistollisissa sairaaloissa epiduraali- tai spinaalipuudutuksen tai molempia saavien osuus on noussut lähes 80 prosenttiin kaikista synnytyksistä. Kun tähän lisätään muut lääkkeelliset kivunlievitysmenetelmät, luonnonmukaisten synnytysten osuus on melko pieni.

Helsingin yliopistollisen sairaalan Naistenklinikan kätilön Anu Suomalaisen mielestä epiduraalipuudutusten määrää olisi tärkeää saada pudotettua. Synnytyksen kulku saattaa häiriintyä, etenkin jos epiduraalia tarvitaan useita annoksia.

"Synnytys voi pitkittyä, vauva ei välttämättä laskeudu normaalisti synnytyskanavassa", Suomalainen sanoo.

Lyyran mukaan vesisynnytys on noussut muutamassa vuodessa trendiksi Suomessa ja suurin osa suomalaisista sairaaloista tarjoaa jo tätä palvelua.

"Vielä muutama vuosi sitten Suomessa sai synnyttää veteen vain muutamassa sairaalassa, vaikka avautumisvaiheen kivunlievitykseen vettä on käytetty jo pitkään kaikkialla", Lyyra toteaa.

Suomalainen kertoo, että päättyvänä vuonna Naistenklinikalla syntyneistä noin 8 900 vauvasta noin sata syntyi veteen.

Lue lisää

Synnyttäjien tukihenkilöille asetettuja rajoituksia aletaan purkaa

Tilasto: Suomessa lähes joka neljäs synnyttäjä on 35-vuotias

Kainuulaiset voivat edelleen synnyttää omassa keskussairaalassaan Kajaanissa

Kaupungeissa vastustusta maakuntien sairaalapalveluille – "Lääkäreitä on enemmän kuin koskaan, mutta koko ajan liian vähän"