Kotimaa

Sähköt yhä poikki liki 13 500:lta – vikatilastoon tuli piikki Ahvenanmaan tiedoista

Kunnista eniten sähkökatkoksia oli puolenpäivän jälkeen Vaasan Sähköverkon alueella Vaasassa, Maalahdessa ja Mustasaaressa.
Eilen riehunut Aapeli-myrsky vei pahimmillaan sähköt noin 120 000 asiakkaalta. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Sähköt ovat yhä poikki lähes 13  500 asiakkaalta eri puolilla Suomea Aapeli-myrskyn jäljiltä, ilmeni Energiateollisuuden sähkökatkokartasta iltapäivällä.

Vikatilastoon tuli aamulla piikki ylöspäin. Tämä johtui siitä, että katkoskarttaan saatiin vasta silloin mukaan tieto Ahvenanmaalla vaille sähköjä jääneistä, kertoi Energiateollisuuden johtaja Kenneth Hänninen STT:lle.

Ahvenanmaalla oli iltapäivällä sähköttä runsaat 7  700 Ålands Elandelslagin asiakasta. Sähköyhtiöistä toiseksi eniten katkoksia oli Vaasan Sähköverkon ja kolmanneksi eniten Elenian alueella.

Kunnista eniten sähkökatkoksia oli puolenpäivän jälkeen Vaasan Sähköverkon alueella Vaasassa, Maalahdessa ja Mustasaaressa. Yhtiö kertoo, että ennen iltapäiväkahta sen asiakkaista vielä yli 3  300 oli sähköttä.

Vaasan Sähköverkko pyrkii palauttamaan sähköt kiinteälle asutukselle, mutta vapaa-ajan asuntoja jäänee vielä sähköttä. Yhtiö arvioi, että puiden poisto sähkölinjoilta vienee kokonaisuudessaan viikkoja.

Pahimmillaan sähköt olivat poikki noin 120  000 asiakkaalta vuodenvaihteen Aapeli-myrskyn jälkeen, arvioi Energiateollisuuden Hänninen.

Aapelin aiheuttamien tuhojen korjaaminen jatkunee vielä pitkään. Sää kuitenkin parantui torstaina, eikä Suomessa ollut maa-alueilla voimassa varoituksia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiateollisuus: Aapelin aiheuttamat katkot jäivät vähäisemmiksi kuin Tapanin

Aapeli-myrsky katkaisi sähköt lähes 200 000:lta – jakeluhäiriöt jäivät aiempaa vähäisemmiksi parantuneen toimitusvarmuuden myötä

Aapeli kaatoi Pohjanmaalla metsää 30 000–50 000 kuutiometriä – myrsky runteli hiljattain harvennettuja männiköitä