Kotimaa

Päiväksi luvassa hyvä tuulituhojen raivauskeli – heikkoja tuulia ja idässä lumisadetta

Sään aiheuttamista uusista sähkökatkoista ei ole vaaraa.
LEHTIKUVA / Jonas Edsvik
Tuulet ovat heikkoja kaikilla maa-alueilla, eikä sään aiheuttamista uusista sähkökatkoista ole riskiä.

Perjantaiksi on odotettavissa hyvä sää viime päivien myrskytuhojen jälkien siivoamiseen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Tuulet ovat heikkoja kaikilla maa-alueilla, eikä sään aiheuttamista uusista sähkökatkoista ole riskiä.

"Ei ole sen kummempia tuulia. Lähempänä kovaa tuulta ollaan Suomenlahdella, mutta sekin jää todennäköisesti sen alle. Ei ole mitään kriittistä tuulten osalta näköpiirissä. Maa-alueilla on heikkoa tuulta eli periaatteessa ihan hyvä raivaussää", päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen kertoo.

Tuovisen mukaan sään aiheuttamista uusista sähkökatkoista ei ole vaaraa. Kello kolmelta yöllä reilut 8 000 asiakasta oli ilman sähköä. Eniten sähköttömiä asiakkaita oli Pohjanmaan rannikolla. Vaasassa ilman sähköä oli yli tuhat taloutta.

Lumisadealue liikkuu perjantain aikana itään ja tuo lumisadetta maan itäosiin sekä paikoin myös etelään. Kainuussa ja Itä-Lapissa tulee paikoitellen heikosti lunta päivän aikana, päivystävä meteorologi kertoo.

Länsi- ja etelärannikolla lämpötilat liikkuvat perjantain aikana nollan tuntumassa. Muualla maassa on kevyttä pakkasta 3–10 asteen verran.

Sään lauhtumisen vuoksi ajokeli muuttuu perjantain vastaisena yönä huonoksi suuressa osassa maata. Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä koko maassa Lappia ja Pohjanmaata lukuun ottamatta. Paikoin ajokeli voi olla erittäin huono.

Lauantaiksi sää taas hieman viilenee.

"Viikonloppua kohden viilenee pikkuisen. Koko maassa voi olla päivisin pakkasta. Sunnuntaina saattaa alkaa lännessä ja mahdollisesti Pohjois-Lapissa nousemaan lämpötilat", Tuovinen sanoo.

Meteorologin mukaan lämpötila voi mahdollisesti sunnuntaina nousta Pohjois-Lapissa plussan puolelle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lumi kaataa puita ja katkoo sähköjä Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla

"Vain totaalinen tuho laukaisee korvauksen" – "Parikymmentä mottia ei ole tappio": Näin lukijat puntaroivat metsävakuuttamista

Metsätuhot vältettiin: "Suuri sulattaja" tiputti lumet puista Lappia myöten