Kotimaa

Verkkoyhtiö varoittaa sähkökatkojen riskistä Pohjois-Karjalassa: "Tilanne metsissä on herkkä"

PKS Sähkönsiirto Oy:n jakelualueella sähköverkon vikojen riski on kasvanut, kun puut taipuvat lumikuorman vuoksi linjoille.
Kimmo Haimi
Sähkökatkojen riski on kasvanut Pohjois-Karjalassa metsien lumikuorman mukana.

PKS Sähkönsiirto Oy varoittaa, että sähkökatkojen riski on kasvanut metsäisillä alueilla.

Yhtiö seuraa verkon tilaa helikoptereilla. Alkuviikon aikana lumitilanne on mennyt huonompaan suuntaan.

Nollan molemmin puolin sahaavassa säässä puihin on kertynyt kuuraa ja lunta. Kasvava kuorma taivuttaa puita sähkölinjoille.

Tilanne metsissä on nyt herkkä ja vähäinenkin märkä lumisade voi nyt aiheuttaa uusia vikoja, PKS Sähkönsiirto toteaa tiedotteessaan.

Lumien putoaminen puista vaatisi, että lämpötila pysyisi selkeästi ja riittävän kauan plussalla. Sellaista ei ole luvassa. Ilmatieteen laitos ennustaa Pohjois-Karjalaan perjantaiksi pientä pakkasta ja lisää lumisateita.

Verkkoyhtiöllä on oikeus poistaa johtoalueen ulkopuolelta välittömästi sähkönjakelua vaarantavat, taipuneet puut. Johtoalueet raivataan joka kuudes vuosi ja johtokatuja levennetään vuosittain noin 500 kilometrin matkalta yhteistyössä maanomistajien ja Metsänhoitoyhdistysten kanssa.

PKS Sähkönsiirron mukaan leventäminen on maaseutualueilla tehokkain tapa ennaltaehkäistä sähköverkon vikoja. Taajamissa kustannustehokkainta on maakaapelointi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Verkkomonopolit luupin alle

Sähköverkon voisi rakentaa miljardin halvemmalla – yhtiöitä ei kiinnosta

Ukkosmyrskyt jatkuvat tänään, paikoin voi tulla myös rakeita