Kotimaa

Kiihtelysvaaran kirkon polttaneelle syyte törkeästä vahingonteosta –  Juttu oikeuteen kahden viikon päästä

Mies on tunnustanut sytyttäneensä kirkon, mutta ei ole osannut kertoa järjellistä motiivia teolle.
Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui palossa viime syyskuussa. Lehtikuva/Minna Raitavuo

Joensuun Kiihtelysvaaran kirkon tuhopolton tunnustanutta miestä syytetään törkeästä vahingonteosta, kertoo jutun syyttäjä. Poliisi on kertonut jo aiemmin, että mies on tunnustanut sytyttäneensä kirkon, mutta ei ole osannut kertoa järjellistä motiivia teolle. Miehen kannasta syytteen rikosnimikkeeseen ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa.

Esitutkinnassa on poliisin mukaan selvinnyt, että mies tuli yksin tapahtumayönä polkupyörällä Kiihtelysvaaran kirkolle ja sytytti palamaan kirkon pihamaalla olleen muovisen roska-astian. Poliisi kertoo, että ennen tulen sytyttämistä mies oli siirtänyt roska-astian kirkon koilliskulman seinustalle.

Tekninen tutkinta löysi syttymiskohdasta jäämiä palavista nesteistä. Poliisin mukaan miehellä oli ollut mukanaan bensiiniä ja tupakansytytin.

Syytettä käsitellään Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa vajaan kahden viikon kuluttua.

Kiihtelysvaaran vuonna 1770 valmistunut puukirkko tuhoutui tulipalossa maan tasalle syyskuun 23. päivä sunnuntaiaamuna. Palossa säästyi kirkon 1800-luvulla rakennettu tapuli ja seurakunnan kiinteistömestarin pelastamaa irtaimistoa.

Vaara-Karjalan seurakunnan kiinteistömestari Jouni Heiskanen pelasti liekeiltä alttaritaulun, arvokkaita ehtoolliskalusteita sekä osan alttarivaatteista. Hänelle myönnettiin viime vuonna Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tunnustuspalkinto kiitoksena kutsumuksen uskollisesta hoitamisesta.

Syytteen nostamisesta kertoivat ensin Yle ja Helsingin Sanomat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Päivi Räsäsen kommentit kirvoittivat taas eropiikin kirkosta

Kirkoista kauppapaikkoja?

Uskonto ei ole uhka – uskonnolla väkivaltaa perusteleva ihminen on