Kotimaa

Yle: Suomessa on tapahtunut viime aikoina useita ulkomaalaisten aiheuttamia kuolonkolareita – "Kiinalaisturistit pysäyttivät auton keskelle tietä ja sammuttivat valot, koska ne haittasivat valokuvaamista"

Autoa ajetaan ikkunat huurussa kesävaatteet päällä, kun lämmityslaitetta ei osata käyttää.
Jere Lauha
Yle uutisoi torstaina ulkomaalaisten turistien törttöilevän liikenteessä.

Yle uutisoi torstaina, että Suomessa on tapahtunut viime aikoina useita ulkomaalaisten aiheuttamia kuolonkolareita.

Liikennevakuutuskeskuksen Venäjä-asiantuntija Seija Väyrynen kuuli ulkomaalaisten autoilijoiden vaarallisesta käyttäytymisestä työmatkallaan Inarin Raja-Joosepissa pari vuotta sitten.

"Siellä oli revontulia ihastelevia kiinalaisturisteja, jotka pysäyttivät auton keskelle tietä ja sammuttivat valot, koska ne haittasivat valokuvaamista", Väyrynen kertoo Ylen haastattelussa.

Hän alkoi kysellä Lapin matkailuyrityksiltä lisää kokemuksia ulkomaalaisten kuljettajien käyttäytymisestä Suomen talvioloissa.

Ilmeni, että auton parkkeeraamista keskelle tietä esiintyi jopa alueilla, joilla nopeusrajoitus oli sata kilometriä tunnissa. Revontulien lisäksi pysähdyksen syynä saattoi porojen katselu tai kartanluku. Jotkut ajoivat keskellä tietä.

"Autoilijat ovat myös ajaneet kelkkareiteillä tai hiihtoladuilla luullen ajavansa tietä pitkin."

Osa kuljettajista ei osannut laittaa ajovaloja päälle, ja auton lämmityslaitteiden käyttö aiheutti pulmia.

"Ikkunoiden lämmitystä ei osattu käyttää, minkä takia ikkunat olivat huurussa ja näkyvyys nolla. Yksi huomio oli, että kannattaisi olla talvivaatteet mukana. Joku kesävaatteissa ajanut oli ilmeisesti päätynyt penkkaan", Väyrynen sanoo Ylen haastattelussa.

Liikennevakuutuskeskus ja Liikenneturva ovat laatineet matkailuyritysten kokemusten pohjalta ulkomaalaisille autoilijoille suunnatun ajo-ohjeen. Sen suosiosta ei ole koottua tietoa, mutta viime aikoina Suomessa on tapahtunut useita ulkomaalaisten kuolonkolareita.

Oulussa viime vuoden lopulla tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli venäläisperhe. Viime viikonloppuna puolestaan venäläinen kuljettaja ja kyydissä ollut lapsi kuolivat Sodankylässä.

Poliisin mukaan tänä talvena on sattunut myös onnettomuus, jossa kuoli Euroopan ulkopuolelta Suomeen muuttaneita ihmisiä. Kaikkiaan ulkomaalaiset ovat vuosittain osallisina 5-10 kuolonkolarissa.

Vuonna 2017 ulkomaalaiset aiheuttivat noin 1700 liikenneonnettomuutta Suomessa. Poliisin mukaan määrä ei ole kovin huolestuttava.

Lue alkuperäinen Ylen juttu: Näin Suomen talvi saa ulkomaalaiset sekoilemaan liikenteessä: Luulevat latuja teiksi ja ajavat autoa ikkunat huurussa kesävaatteet päällä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mietitkö, pitääkö ajoneuvollesi ottaa liikennevakuutus? Uusi testi auttaa

Liian moni autoilija törttöilee tietyömailla: ”Opasteille ja rajoituksille on syynsä"

Puolet autoilijoista tuntee liikenneraivoa – silti vain harva näyttää sitä