Kotimaa

Monet kissat ovat vaikeuksissa uskomusten takia – "Vallalla on käsitys, että kissa pärjää ulkona talvipakkasillakin"

Luontoon syntyy paljon kissoja joista ei huolehdi kukaan, sanoo Kauhavalla sijaitsevan Kehräämö ry:n puheenjohtaja.
Maaseudulla HESY:n paikallisjärjestöt toimivat kissojen suhteen äärirajoilla, sanoo puheenjohtaja Hannele Luukkainen. Kuvituskuva.

Ulkona elävät villit kissapopulaatiot työllistävät eläinsuojelujärjestöjä maaseudulla.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY avasi viime vuonna uuden jäsenyhdistyksen, Kehräämö ry:n, Kauhavalle. Hesyn kuuden jäsenyhdistysten kautta liikkuu vuosittain noin 1 700 eläintä, järjestö kertoo tiedotteessaan. Näistä selkeästi suurin osa on kissoja.

Etelä-Pohjanmaalla on paljon maataloutta ja siten myös navettakissoja sekä kettutarhakissoja. Suurimpina haasteina ovat työkissojen huono ja välinpitämätön pito, puolivilliintyneet kissalaumat sekä väärät uskomukset kissan tarpeista.

"Osa alueemme väestöstä pitää kissojen loishäätöä, rokotusta ja leikkauttamista tarpeettomina. Vallalla on myös käsitys, että kissa pärjää ulkona talvipakkasellakin", sanoo Kehräämö ry:n puheenjohtaja Elisabeth Pihlajamäki.

"Maatiloilla ja turkistarhoilla kissa ei useimmiten ole lemmikin asemassa, vaan ulkorakennuksissa ja ulkona elävä työeläin, joka pitää hiiret loitolla ja jonka uskotaan saalistavan ruokansa itse. Luontoon syntyy paljon kissoja, joista ei huolehdi kukaan ja jotka villiintyvät."

Kissojen pito leikkaamattomina johtuu Pihlajamäen mukaan siitä, että leikkauksen luullaan vievän kissan hiirestämishalut.

Lupaavaakin kehitystä tapahtuu. Etelä-Pohjanmaalla toimii monia eläinsuojeluyhdistyksiä, joista yhä useampi saa ilmoituksia ulkona elävistä kissalaumoista.

Se ei tarkoita, että kissapopulaatioita olisi enemmän, vaan että valistustyö puree, Pihlajamäki lisää.

"Ihmiset ilmoittavat näkemistään epäkohdista herkemmin, ja useampi kissa saadaan turvaan."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lehti: Ainakin kaksikymmentä kissaa on kadonnut jäljettömiin elokuun aikana Kärsämäellä – syypääksi epäillään ahmaa

Lukijalta: Jo yksikin leikkaamaton ja valvomaton kissa voi paisua isoksi populaatioksi – Suomessa on tuhansia populaatiokissoja

Omistaja velvollinen huolehtimaan kissastaan