Kotimaa

Video: Ykkösluokkalaiset esittivät tiukkoja kysymyksiä: Mitenkäs ne emännän kanat voi ja puhuuko lehti totta?

Mediakasvatus näyttää tuottaneen tulosta tapaamassamme ykkösluokassa. Terve määrä epäilystä tiedotusvälineitä kohtaan on nykypäivänä tarpeellista.
Kari Salonen
Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun ykkösluokkalaiset tutustuivat Maaseudun Tulevaisuuteen.

Luokallinen pirteitä ykkösluokkalaisia istuutuu puolikaareen luokan lattialle kuuntelemaan vierailevaa toimittajaa. Eikä mene kauaa, kun tiukka kysymys laittaa toimittajalle jauhot suuhun.

"Puhuuko tämä lehti totta?" Leon Sans tiukkaa.

Lapset tietävät, näkevät ja havainnoivat maailman menoa enemmän ja joskus eri tavalla, kuin aikuiset olettavat. Heidän suustaan kuulee usein hämmentäviä totuuksia.

"On vähän ikävää, että traktorit saastuttavat luontoa. Tykkäisin niistä, jos ne eivät saastuttaisi", Amori Martinez-Lahti täräyttää.

"Minä olisin halunnut, että maailmaan jäisi luontoa. Olen huomannut, että puita kaadetaan paljon. Se on kurjaa", murehtii puolestaan Darja Oksanen.

Terveistä epäilyksistään huolimatta lapset lähtevät pian innolla tutkimaan Maaseudun Tulevaisuutta. Lehdestä bongataan koiran, lehmän ja sokerijuurikkaan kuvat. Niiden perusteella päätellään, mistä lehdessä tällä kertaa kerrotaan.

Lapsille on ehtinyt kertyä monenlaisia omakohtaisia kokemuksia sanomalehdistä. Niistä jutellaan hetki.

"Meidän mummi ja ukki lukee hirveesti lehtiä ja musta tuntuu, että olen lehtikasassa joskus nähnyt tämän lehden" Evelyn Erkinheimo muistelee.

"Meidän luokka on päässyt lehteen, kun olimme tapaamassa Brigitte Macronia", kertoo Darja Oksanen.

"Mun mummo lukee lehdet aina tabletin kautta", Amori Martinez-Lahti paljastaa.

Viittauskyselyn perusteella vanhemmat lukevat säännöllisesti sanomalehtiä monessa perheessä. Paperilehden lukijoita näyttäisi olevan niukka enemmistö.

Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun 1 A-luokan opettaja Kaarina Kauppila kertoo huomioivansa valtakunnallisen sanomalehtiviikon opetuksessa. Lehtiä on tarkoitus lukea useana päivänä. "Pohdimme lasten kanssa muun muassa sitä, miksi kuva kertoo enemmän kuin sanat."

Suunnitelmissa on tutkia myös lehtien sääennusteita. "Poimimme ennusteen lehdestä ja tarkkailemme seuraavina päivinä pitikö se paikkansa."

Kaarina Kauppilan luokka on tottunut seuraamaan lehtien uutistarjontaa ympäri vuoden. Luokassa hiljennytään nimittäin joka perjantai katsomaan Helsingin Sanomien netistä löytyvät lasten uutiset. "Lapset pitävät niistä", opettaja kertoo.

Vierailun lopuksi Maaseudun Tulevaisuudet taitellaan huolellisesti ennen reppuun sujauttamista. Oppilaiden matka jatkuu vielä koulun isoon ja hyvin varustettuun kirjastoon. Lapset saavat lainata sieltä itselleen mieluisaa luettavaa päivän päätteeksi.

Otsikkoa korjattu 28.1.2019 klo 8:13

Lue lisää