LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Kotimaa

Asiointikyydillä pankkiin ja kauppaan – "Sosiaalisella puolella on iso merkitys"

Kaupattoman ja pankittoman Uukuniemen asukkaat käyvät porukalla asioimassa naapuritaajamissa.
Saara Lavi
Parikkalan Uukuniemellä ei etenkään talvella ole juurikaan palveluja.

Maalaistaksien on keksittävä monenlaista selvitäkseen, etenkin jos auto ei täytä Kela-kyytien atk-vaatimuksia, kertoo taksinkuljettaja Anne Uppman Parikkalasta.

Uppman ajaa taksia miehensä yrityksessä. Viime vuoteen asti ison osan yrityksen leivästä toivat koulukyydit, mutta viimeisin kilpailutus muutti tilanteen.

Koulukyytien loputtua yritys alkoi järjestää matkoja rajan takaiseen Karjalaan. Viipuri ja Sortavala ovat kiinnostaneet paikallisia mukavasti, mutta enemmänkin ajoa saisi olla. Ravintolakeikkoja on syrjäkylässä isolle taksille niukasti, etenkin talvella.

Asiointikyyti on yrityksen uusi palvelu, jota tarjotaan joka toinen torstai Parikkalan Uukuniemeltä lähimpien palvelujen luo, yleensä runsaan 30 kilometrin päässä sijaitsevaan Kesälahden taajamaan.

Noin 300 vakituisen asukkaan Uukuniemellä, joka nykyisin on osa Parikkalan kuntaa, ei ole enää kauppaa, pankkia, eikä apteekkia. Kauppa-auto käy viikoittain, mutta osalla autottomista asukkaista on pysäkille yli kymmenen kilometriä matkaa.

Parikkalaan pääsee koululaisten linja-autossa aamuisin ja takaisin iltapäivällä. Alueella toimii kutsutaksi, mutta se ei hae yksittäisiä matkustajia, ja asiointi on usein kiireistä, harmittelevat Uppmanin kyytiläiset.

Asiointiliikenne alkoi, kun osuuspankki sulki ovensa Uukuniemellä. Se liittyi osaksi Kesälahden pankkia, joka tukee taloudellisesti taksikuljetusta. ”Se on hieno kädenojennus”, Uppman kiittelee.

Pankkiin pääsy on tärkeää, koska monilla ikäihmisistä ei ole pankkitunnuksia. ”Näkö kun heikkeni, annoin ne pois”, kertoo Eero Hirvonen.

Samoilla reissuilla hoituvat muutkin tarpeelliset asiat.

”Hyvin meillä on asiat. Kyyti järjestyy säännöllisesti ja saa hoitaa ilman kiirettä kaikki tarvittavat asiat”, kiittelee Sirkka Lötjönen.

Vähintään yhtä tärkeää taksimatkoissa on sosiaalisuus. Kyläläiset tapaavat toisiaan enää lähinnä kirjastossa tai seurakunnan tilaisuuksissa, joten kanssakäyminen jää etenkin talviaikaan vähäiseksi.

”Sosiaalisella puolella on iso merkitys. Tämmöistä pitäisi tukea valtionkin, jotta koko maa pysyisi asuttuna”, Pekka Hoikka toteaa.

Lue myös: Taksilupien määrä maaseudulla ei ole romahtanut odotetusti – uusi laki antaa tilaa luoville yrittäjille

Lue lisää

Keskustan Kalli vaatii Kela-kyytien järjestämiseen uudistusta

Lukijalta: Helsingin rautatieaseman takseissa on "epärehellisiä, epäasiallisia ja jopa asiakkaille vaarallisia hämäräheikkejä"

Helsingin Rautatientorin taksiongelma ratkaistava

Kilpailu- ja kuluttajavirasto määräsi Hyvinkään alueen taksiyrittäjille uhkasakon kartellin vuoksi