Kotimaa

Nyt tuli varoitus: Vaara lumikuormien lähtemisestä liikkeelle katoilta on kasvussa

Aiemmin raskaat lumikuormat ovat jopa aiheuttaneet kattojen sortumisia.
Edellisten runsaslumisten talvien aikana lumenpudottajia ei ollut tarpeeksi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Lumikuormat ovat kasvaneet talojen katoilla, ja vaara lumien lähtemisestä liikkeelle suurenee suojasäiden laajentuessa yhä suurempaan osaan maata. Kiinteistöliiton mukaan kiinteistönomistajien pitää lähteä poistamaan vaaralliset lumikuormat, jotta vaaratilanteet vältettäisiin.

"Kun itsekin liikkuu kadulla, näkee jatkuvasti paikkoja, joissa se (lumi) voi tulla alas", kertoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Lumen putoamisesta aiheutuneet henkilövahingot ovat harvinaisia, mutta kerrostalojen katolta putoavat raskaat nuoskalumet voivat aiheuttaa huomattavia esinevahinkoja muun muassa autoille. Pynnönen muistuttaa, että kiinteistönomistajat ovat vastuussa vahingoista. Puomit ja varoitukset täytyy laittaa paikalleen, jos on vaaraa lumen putoamisesta.

"Mikäli vaaratilanne on, ei voi jäädä odottamaan, että kevät tulee ja lumet sulavat."

Pynnösen mukaan tänä talvena ei ole ainakaan vielä kuultu huolestunutta viestiä, ettei lumenpudottajia tahdo millään saada. Edellisten runsaslumisten talvien aikana lumenpudottajia ei ollut tarpeeksi, ja kiinteistönomistajat joutuivat odottamaan heitä useita päiviä tai jopa viikkoja.

Aiemmin raskaat lumikuormat ovat jopa aiheuttaneet kattojen sortumisia. Ne ovat koskeneet tasakattoisia suuria halleja. Pynnönen arvioi, että uudemmat talot kestävät lumikuormat hyvin, mutta 1950–1960-luvuilla rakennetuissa taloissa voi olla ongelmia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korjausrakentamisen odotetaan kiihtyvän pääkaupunkiseudulla

Kohtuuton kiinteistövero

Tulipalo “yksi käypä ratkaisu” maaseudun talojen kiinteistöveroihin