Kotimaa

Mika Kojonkoski muistelee: "Matti eli aina täysillä"

SM-hopeaa 1979 yläasteikäisenä ottanut Kojonkoski huomasi pian, että Nykänen kaahasi hyppääjänä vauhdilla takaa ohi.
Lehtikuva
Nykäsen ylivoima myöhemmin 1980-luvulla ei ollut sattumaa. Menestyksen taustalla oli tinkimätön työnteko.

Kokenut mäkihyppyvalmentaja Mika Kojonkoski, 55, oli Matti Nykäsen aikalainen kisoissa 1970–80-luvun taitteessa. SM-hopeaa 1979 yläasteikäisenä ottanut Kojonkoski huomasi pian, että Nykänen kaahasi hyppääjänä vauhdilla takaa ohi.

"Matti tuli nuorten MM-ryhmään 15-vuotiaana, eikä hän vielä silloin ollut mikään tähti. Paria vuotta myöhemmin hän oli ylivoimaisesti paras. Opittiin tietämään, kuka on Matti Nykänen."

Nykäsen ylivoima myöhemmin 1980-luvulla ei ollut sattumaa. Menestyksen taustalla oli tinkimätön työnteko.

"Tämä on Matin viime vuosikymmenten mainingeissa hyvä muistaa. Olosuhteet, osaaminen ja hänen oma sitoutumisensa olivat aikaansa edellä", Kojonkoski tiivistää ja avaa yhtälöä hieman tarkemmin.

"Hän eli ainoassa paikassa maailmassa, jossa saattoi hypätä suurmäestä koko päivän, koska Jyväskylän Laajavuoressa hissit veivät mäkitornin juureen ja sieltä ylös. Ympärillä oli valmentaja Matti Pullin ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan osaaminen professori Paavo Komin johdolla."

"Matti oli huikean sitoutunut hyppäämiseen. Hän jaksoi tehdä töitä aamusta iltaan", Kojonkoski kehuu.

Nykänen ei säästellyt mäessä eikä sen ulkopuolellakaan. Loukkaantumiset päättivät kilpauran jopa ennenaikaisesti 1990-luvun alussa. Mestari kävi viihteellä jo urheilu-urallaan.

"Matti eli aina täysillä. Sillä oli varmaan omat hyvät, jos kohta huonotkin puolensa. Sen takia hänestä kuitenkin tuli mestari", Kojonkoski jatkaa.

Vuonna 2006 päihtynyt Nykänen ruoti Norjassa Matti-elokuvan markkinointikiertueella Kojonkoskea kovin sanoin. Tämä ei muistele arvosteluryöppyä katkeruudella.

"Matti saavutti hyvin nuorena huikean aseman urheilijana. Sellaisessa on riskinsä."

Nykäsen rakkaus mäkihyppyyn oli tämän nuoruusvuosina sammumaton.

"Matti voitti nuorten maailmanmestaruuden 1981 Saksan Schonachissa. Kun häntä pyydettiin voiton kunniaksi tuulettamaan, Matti kysyi, että miksi. Hän ei ajatellut tulos edellä, vaan rakasti mäkihyppyä ja halusi tulla koko ajan paremmaksi. Tulokset olivat sitten tämän seurausta."

Nykäsen tasoisia urheilijoita ei Suomen historiaan mahdu monta.

"Tosi surullista. Kaikkien aikojen mäkimies, legenda on poissa", Kojonkoski sanoo.

Matti Nykäsen hyppyaikojen kovin kilpakumppani Jens Weissflog luonnehtii Nykäsen kuolinuutista shokiksi.

"Tämä on shokki, huono uutinen. Matti ja minä kiersimme vuosien ajan yhdessä. Hän oli minulle tavallinen kaveri niin mäissä kuin niiden ulkopuolellakin", saksalainen sanoo STT:lle.

Weissflog oli ainoa mäkimies, joka kukisti Nykäsen olympialaisten henkilökohtaisessa kisassa. 1984 Sarajevossa Nykänen voitti suurmäen mutta jäi hopealle normaalimäessä, jonka voitti tuolloin DDR:ää edustanut Weissflog.

"Meitä yhdistää niin moni tarina. Oli tiettyjä hetkiä, kuten 1984 olympialaisissa, jolloin jaoimme mitalit. 1988 olympialaisissa hän oli ylivoimainen. Oli aikoja, jolloin olimme tiukkoja kilpakumppaneita", Weissflog muistelee.

Weissflog muistaa tavanneensa Nykäsen ensimmäisen kerran nuorten MM-kisoissa 1981 Schonachissa, jossa vuoden vanhempi Nykänen voitti maailmanmestaruuden.

"Viimeisen kerran tapasimme Suomessa kaksi vuotta sitten. Hän vaikutti hyväkuntoiselta, kaikki muutkin olivat sitä mieltä", Weissflog sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nykäsen ja Lindholmin kuolemat saivat rocktähden huolestumaan terveydestään – "Lääkäri kysyi kumman valitset: urheilun vai lääkkeet?"

Ilta-Sanomat: Matti Nykäsen kuolinsyynä oli pitkään jatkunut haimatulehdus

Nykäsen omaiset saapuivat kappelille – mäkimiehistä paikalla Ahonen ja Weissflog