LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Kotimaa

Ripulia aiheuttava tauti jatkaa leviämistään Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla – KP: Kryptosporidioosia esiintyy yleisesti lehmillä ja vasikoilla

Keskipohjanmaa-lehti: Kummassakin maakunnassa todettiin viidellä ihmisellä kryptosporidioosi tammikuussa.
PIHLA LIUKKONEN
Jos tilalla on vasikkaripulia, sen syy kannattaa selvittää ottamalla ulostenäyte.

Ripulia aiheuttava kryptosporidioosi jatkaa leviämistään Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen tartuntatautirekisterin mukaan tammikuussa todettiin kummassakin maakunnassa viidellä ihmisellä kryptosporidioosi.

Asiasta uutisoi tiistaina Keskipohjanmaa-lehti. Alkueläimen aiheuttama tautia esiintyy lehmillä ja vasikoilla, ja se voi tarttua ihmiseen.

"Oireilu on vaihtelevaa. Pitkittynyt ripuli on yleensä syy, miksi on hakeuduttu hoitoon. Vakavasti sairaita potilaita ei ole ollut", sanoo Peruspalvelukuntayhtymä Kallion johtava ylilääkäri Risto Olli Keskipohjanmaa-lehdelle.

Kallion alueella on ollut hoidettavana viime kesästä lähtien 5–10 kryptosporidioosiin sairastunutta ja tämän vuoden puolella yksi. Normaalisti tapauksia on 1–2 vuodessa.

Kaikki sairastuneet ovat olleet jollakin tavalla maatalouden kanssa tekemisissä.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla todettiin olleen vuonna 2018 epätavallisen paljon kryptosporidioosi-tapauksia ihmisillä. Pohjois-Pohjanmaalla tartuntoja oli 50 ja Keski-Pohjanmaalla 29.

Kryptosporidioosi on yleistynyt lypsykarjoissa, emolehmäkarjoissa ja vasikkakasvattamoissa eri puolilla maata. Ihminen voi saada tartunnan jo sairastuneelta tai eläimeltä ulosteen välityksellä. Tauti on erittäin tarttuva.

Tiloja on ohjeistettu huolehtimaan tarkasti hygieniasta. Myös näytteiden ottaminen on tärkeää.

" Jos tiloilla on vasikkaripulia, kannattaa tutkituttaa, mistä se johtuu. Tietoon perustuva toiminta motivoi aina paremmin suojaamaan itseään", sanoo valvontaeläinlääkäri Päivi Pyykönen Keskipohjanmaa-lehdelle.

Cryptosporidium tarttuu ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneen juomaveden, uimaveden tai elintarvikkeen välityksellä. Se voi tarttua myös suoraan ihmisestä toiseen tai eläimestä ihmiseen.

Yleisin oire on itsestään rajoittuva, vaikeusasteeltaan ja kestoltaan vaihteleva vesiripuli. Muita oireita voivat olla vatsakipu, lievä kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ruokahaluttomuus.

Lue Keskipohjanmaan alkuperäinen juttu: Ripulia aiheuttava kryptosporidium jatkaa leviämistään, uusia tartuntoja Keski-ja Pohjois-Pohjanmaalla

Lue lisää

Mitä pitäisi tehdä silloin, jos hiihdon kokee tylsäksi ja myös raskaaksi lajiksi, eikä hiihdosta saa liikunnan iloa? Asiantuntija kertoo

Ahvenanmaa seuraa nyt tarkasti Gotlannin sotilaallista varustautumista Venäjän uhkaa vastaan – "On harhakuvitelma, että linnoittamaton Ahvenanmaa olisi puolustuskyvytön"

Korona kurittaa jälleen olympialaisia: Pekingin olympialaisten lipunmyynti pantiin jäihin

Koronaviruksen ilmaantuvuus yhä nousussa – sairaalahoidossa on 701 koronapotilasta, joista tehohoidossa on 63 potilasta