Kotimaa

Raportin ehdotus: Valtion työntekijän tulisi voida ehdottaa, millä paikkakunnalla työskentelee

Tuoreen selvityksen mukaan erityisesti digitalisaatio on avannut valtion keskushallinnon toimintojen ja henkilöstön sijoittumiselle aivan uusia mahdollisuuksia.
Alueellistamispolitiikka ja periaatteet 2020-luvulla -selvitys luovutettiin tänään kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Valtion työntekijälle tulisi antaa virkaa täytettäessä oikeus tehdä ehdotus työskentelypaikkakunnastaan, esittää alueellistamispolitiikkaa koskeva raportti. Alueellistamispolitiikka ja periaatteet 2020-luvulla -selvitys luovutettiin tiistaina kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.).

"Selvitystyömme on osoittanut, että valtion läsnäoloa alueilla tarvitaan jatkossakin, mutta olemme siirtäneet katseen perinteisestä alueellistamisesta – virastojen siirtämisestä – enemmän työn organisointiin monipaikkaisuutta ja paikkariippumattomuutta hyödyntäen", kertoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina tiedotteessa.

Reina on laatinut raportin yhdessä valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikosen kanssa.

Selvityksen mukaan erityisesti digitalisaatio on avannut valtion keskushallinnon toimintojen ja henkilöstön sijoittumiselle aivan uusia mahdollisuuksia. Paikasta riippumattoman työn johtaminen vaatii myös erilaista otetta kuin esimiestyö fyysisesti yhtenäisessä yksikössä.

Raportissa muistutetaan, että paikasta riippumattoman työskentelyn mahdollistaminen on keskeinen tekijä, kun huolehditaan valtion kilpailukyvystä työnantajana.

Julkisten toimijoiden yhteisiä asiointipisteitä pitää kehittää tavoitteellisesti, selvityksessä ehdotetaan. Asiakaspalveluihin suositellaan valtion, kuntien sekä yksityisen sektorin kesken yhteispalvelumallien käyttöönottoa. Yhteistyöskentelyllä maan eri osissa mahdollistettaisiin työn tekeminen joustavasti.

"Valtion toimintaa ja läsnäoloa alueilla tarvitaan", Reina painottaa.

Perinteisempiä yksittäisiä valtion toimintoja koskevia alueellistamisia tehtäisiin raportin mukaan tilanteissa, joissa on kysymys selvästi uusista yksiköistä tai olemassa olevien merkittävästä laajentamisesta.

"Näissä lähtökohta olisi sijoittuminen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle", Reina sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puoluejohtajat: Kunnilla voisi olla tulevaisuudessa erilaiset lakisääteiset tehtävät – pääministeri Rinne: "Periaatteessa mahdollista"

Joukko keskustan vaikuttajanaisia asettui tukemaan Kaikkosta puheenjohtajakisassa

Kuntaliitto: Hallituksen sote-suunnitelmat jakavat kuntakenttää – "Vastauksista käy selkeästi ilmi, että yksi ja sama ratkaisu ei sovi kaikille kunnille ja alueille"