Kotimaa

99 prosenttia matkustajista ostaa junalipun ennakkoon — VR aikoo lopettaa lippujen käteismyynnin kaukojunissa

Syyskuun alun jälkeen kaukoliikenteessä voisi ostaa lipun junasta vain maksukortilla.
Markku Vuorikari
VR uusii tänä vuonna verkkokaupan, mobiilisovelluksen ja automaatit samalla kun kaukoliikenteen junahenkilökunnan myyntilaitteet uusiutuvat.

VR aikoo lopettaa lippujen käteismyynnin kaukojunissa. Suunnitelman mukaan käteismyynti päättyy ensi syyskuun alussa, ja sen jälkeen kaukoliikenteessä voi ostaa lipun junasta vain maksukortilla.

Junalippuja voi ostaa itsepalvelukanavien ja junien lisäksi R-kioskeilta, asemilta ja puhelinpalvelusta.

Kaukoliikenteen junissa käteisellä tapahtuva lipunmyynti on ollut voimakkaassa laskussa. VR:n mukaan yli 99 prosenttia Suomen junamatkustajista ostaa nykyisin junalippunsa ennakkoon tai junista maksukorteilla. VR arvioi lippujen käteismyynnin osuuden laskevan edelleen tasolle, jossa se ei kata käteisen käsittelystä syntyviä kustannuksia.

"Edullisin lippu ja istumapaikka on mahdollista varmistaa ostamalla lippu hyvissä ajoin etukäteen. Ennakointi auttaa myös meitä mitoittamaan junia oikein. Suurin osa asiakkaistamme suosii itsepalvelukanavia, erityisesti mobiilimaksaminen kasvaa", perustelee matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen VR:n tiedotteessa.

VR uusii tänä vuonna verkkokaupan, mobiilisovelluksen ja automaatit samalla kun kaukoliikenteen junahenkilökunnan myyntilaitteet uusiutuvat.

"Pyrimme tekemään siirtymästä mahdollisimman joustavan. Pitkä siirtymäaika tarjoaa mahdollisuuden totuttautua muiden kanavien ja maksuvälineiden käyttöön. Seuraamme myyntikanavien kehitystä jatkuvasti, ja päivitämme tilannearviota syyskuuta kohden", Romanainen lisää.

Helsingin alueen ja Etelä-Suomen taajamaliikenteen lähijunissa lipunmyynti loppui kokonaan vuonna 2017.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

VR lopettaa käteislipunmyynnin kaukojunissa – eläkeläisille ongelmia

Helsingin päärautatieaseman tulipalon syynä Hesburger

Junat myöhästelevät tänään Itä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla – syynä liikenteenohjausjärjestelmän vika ja sähköratavaurio