Kotimaa

Syyttäjä: Mies murhasi sukulaismiehensä traktorilla vuosien uhkailun päätteeksi

Oulun käräjäoikeudessa luettiin keskiviikkona murhasyyte Pudasjärvellä syyskuussa tapahtuneesta traktorin ja pyöräilijän törmäyksestä. Syyttäjän mukaan traktorikuski tappoi tahallaan pyöräilijän, jota oli uhkaillut vuosia. Miehet olivat sukulaisia.

Syyttäjän mukaan syytetty oli uhkaillut uhria tappamisella vuodesta 2014 lähtien. Uhkauksia syytetty oli esittänyt suoraan uhrille sekä muille ihmisille, syytteistä selviää.

Syyttäjän mukaan mies oli muun muassa sanonut uhrille syksyllä 2014, että pystyisi helposti ja muiden huomaamatta ampumaan tätä hirvikiväärillä. Syytetty oli myös useita kertoja ajanut autolla erittäin läheltä pyörällä liikkuvaa uhria uhkaillakseen ja pelotellakseen tätä, syyttäjä totesi.

Vuosi sitten maaliskuussa mies syyttäjän mukaan peruutti traktorilla päin uhrin autoa ja työnsi sen lumipenkkaan. Kesäkuussa uhri teki syytetystä rikosilmoituksen, jossa hän kertoi miehen uhanneen ampua hänet sekä ajaa hänen päälleen. Syytetty ei tästä hätkähtänyt, vaan syyskuussa kertoi kahdelle eri ihmiselle, että aikoo ampua uhrin pienoiskiväärillä, syytteissä kerrotaan.

Epäilty henkirikos tapahtui 22. syyskuuta. Syyttäjän mukaan syytetty ja polkupyörällä liikkunut uhri lähestyivät toisiaan tiellä vastakkaisista suunnista, kun syytetty käänsi traktorin uhria päin niin, että uhri iskeytyi vasten traktorin etukauhaa. Sen jälkeen mies painoi uhrin päätä ja kaulaa traktorin etukauhalla aiheuttaen vakavat vammat, joihin uhri kuoli, syyttäjä sanoi.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Syyttäjän mukaan henkirikos oli vakaasti harkittu sekä erityisen raaka ja julma.

"(Syytetty) on tarkoituksellisesti aiheuttanut (uhrille) kovia tuskia, pakokauhua ja hitaasti tapahtuvan kuoleman", syyttäjä sanoo haastehakemuksessa.

Kalevan mukaan syyttäjä kertoi oikeudenkäynnissä miehen syyttäneen uhria siitä, että uhri olisi välittänyt alkoholia ja huumaavia aineita alkoholisoituneille ihmisille ja muun muassa syytetyn veljelle.

Mies kiistää murhasyytteet. Hänen mukaansa kyseessä oli onnettomuus, joka tapahtui, kun pyöräilijä itse ajoi traktorin eteen.

Lue lisää