Kotimaa

Lukioiden pudotuspeli kiihtyy – Ruovedellä opiskellaan lääketiedettä ja e-urheilua

Alle 5 000 asukkaan paikkakunnalla lukio on saatu säilymään erikoistumalla.
Marjaana Malkamaki
Nea Kentta ja Marianna Peltola ovat tottuneita laskijoita. Matematiikalla on tärkeä rooli eläinlääkärin opinnoissa.

Ruoveden lukion eläinlääketieteellisen painotuslinjan ensimmäisen vuosikurssin ensimmäinen syksy on takana. Opintoihin on sisältynyt paljon matematiikkaa ja laskuharjoituksia mutta myös tutustumista eläinlääkärin työhön.

Marianna Peltola ja Nea Kentta laskevat tottuneesti matematiikkaa Arto Martikaisen tunnilla.

”Todella motivoituneita nämä eläinlääkislinjalaiset ovat”, opettaja kehuu.

Marianna Peltola on tiennyt esikoulusta lähtien haluavansa eläinlääkäriksi.

”Eläinlääkärin työ vaikuttaa omalta jutulta”, kertoo myös Nea Kentta, jolle eläimet ovat tulleet tutuksi kotitilalla.

Opiskelu Ruoveden lukiossa on molemmille tytöille merkinnyt muuttoa asuntolaan. Kuuden kilometrin koulumatka yhteistyötallin läheisyydessä sijaitsevalta rivitalolta kuljetaan bussilla.

Asuntolaelämään tytöt ovat sopeutuneet hyvin. Yhteiselo sujuu mukavasti. Hintaa asuntola-asumiselle kertyy 230 euroa kuukaudessa.

Osa eläinlääketieteelliseen painottuvan linjan opiskelijoista on suuntautunut ihmislääketieteeseen, sillä korkeakoulujen pääsykokeet ovat tällä hetkellä samat. Lääketieteelliseen on vain vielä vaikeampi päästä.

Helpolla ei irtoa myöskään eläinlääketieteen opiskelupaikka. ”Sisään päässeistä opiskelijoista moni on kertonut onnistuneensa vasta kolmannella kerralla”, kertoo linjavastaava Heidi Harjula.

Eläinlääkislinjalaiset voivat Ruoveden lukiossa suorittaa myös ratsastuslinjan opintoja. Käytännössä se tarkoittaa kahta viikoittaista ratsastustuntia. Osalla opiskelijoista on oma hevonen majoittuneena Ruo­veden Ratsutalliin.

Ruoveden lukiossa on ollut ratsastuspainotteinen linja jo 20 vuotta. Ratsastusopetus on opiskelijoille maksutonta.

Eläimiin suuntautuvien linjojen lisäksi Ruoveden lukiossa voi opiskella myös yleis- ja kirjoittajalinjalla sekä elektronisen urheilun ja urheiluvalmennuksen linjalla. Elektroninen urheilu tarkoittaa käytännössä video­pelaamista, jossa liikkuu isot rahat maailmanlaajuisesti.

”Kyseessä on nuorten maailma, josta me aikuiset olemme ulkona”, selventää lukion rehtori Simo Sinervo. Lukio sai opetushallitukselta 50 000 hankerahoitusta elektronisen urheilun linjan perustamiseen.

Ikäluokkien pienentyminen tarkoittaa nyt ja tulevaisuudessa myös lukioiden pudotuspelin kiihtymistä. Alle 5 000 asukkaan Ruovesi on onnekas.

”Ei täällä lukiota olisi ilman näitä painotuslinjojamme”, Sinervo tähdentää.

Lue lisää

Lukiolainen – haluatko tavata aivotutkijan tai seurata yliopisto-opiskelijan päivää?

Joulukirkot ja päivänavaukset kuuluvat monen koulun arkeen, mutta niihin kytkeytyy usein jännitteitä – Opetushallitus julkaisee ohjeet koulujen uskonnollisista tilaisuuksista

"Mietitytti, onko opiskelu hirveää juoksemista" – kaksoistutkinto tietää tuplasti työtä, mutta myös monin verroin osaamista

Metsänomistajat mukana lahjoittamassa lukioihin Petteri Taalaksen ilmastonmuutosta ja siihen liittyviä vääriä luuloja käsittelevää kirjaa