Kotimaa

Suomalaisilla selkeä mielipide: Takka kuuluu omakotitaloon

Kodeissa, joista tulisija löytyy, sitä lämmitetään lähes päivittäin loka–huhtikuun välisenä aikana.
Markku Vuorikari
Suomessa on noin 380 000 sähkölämmitteistä pientaloa, joissa puulämmitystä käytetään talvikuukausina lähes päivittäin täydentävänä lämmönlähteenä.

Taloustutkimuksen tekemän kyselyn mukaan omakotiasujista ja omakotitalon hankkimista harkitsevista 58 prosenttia on sitä mieltä, että jokaisessa omakotitalossa pitäisi olla takka.

Saman kyselytutkimuksen mukaan niissä kodeissa, joista tulisija löytyy, sitä lämmitetään lähes päivittäin loka–huhtikuun välisenä aikana.

Vastaajien mukaan kolme tärkeintä syytä tulisijan käyttämiseen ovat talvikauden säännöllinen lämmitys tai lämmitys huippupakkasten aikana sekä kosteuden poisto ja ilman kierrättäminen. Neljänneksi tärkein syy on tunnelman luominen.

"Pehmeän lämmön lisäksi takka tuo hyvää vastapainoa kiireiseen arkeen. Takkatuli luo kotoisan olon ja auttaa pysähtymään arki-iltanakin. Monelle takan sytyttäminen onkin jo lapsuudesta tuttu rentouttava rituaali", takkavalmistaja Conturan maajohtaja Mikko Varjokorpi sanoo tiedotteessa.

Pienhiukkaspäästöjen vähentäminen on monelle puulämmittäjille tärkeä asia. Noin 40 prosenttia tutkimukseen vastaajista haluaisi lisää tietoa pienhiukkaspäästöistä ja neuvontaa toivotaan etenkin nuohoojilta. Neljännes vastaajista olisi valmis käyttämään myös omaa rahaa yli 3 000 euroa pienhiukkaspäästöjen vähentämiseksi.

Suomessa on noin 380 000 sähkölämmitteistä pientaloa, joissa puulämmitystä käytetään talvikuukausina lähes päivittäin täydentävänä lämmönlähteenä.

"Talvikautena tapahtuvalla lähes päivittäisellä puulämmityksellä voidaan vähentää pientalon lämmityssähkön kulutusta jopa 12 500 KWh vuodessa, riippuen talon valmistusvuodesta ja pinta-alasta. Jos sähkölämmitteisissä pientaloissa ei käytettäisi tulisijoja lämmitykseen, tuontisähkön määrää jouduttaisiin lisäämään 41 prosenttia", Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm muistuttaa.

Taloustutkimuksen tekemässä kyselytutkimuksessa haastateltiin 1 388 henkilöä lokakuussa 2018. Haastattelu kohdistettiin omakotiasujille ja omakotitalon ostoa harkitseville. Sähkölämmitteisten pientalojen osuus oli 45 prosenttia tutkimukseen vastanneiden keskuudessa ja puu oli pääasiallinen lämmönlähde 20 prosentilla.

Tutkimuksen tilasi Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaiset haluavat yhä pienempiä omakotitaloja – vastuullisuus ja kustannukset vaikuttavat päätökseen

Asumisen kustannuksia ei saa lisätä

Harkitsetko kotitalosi vuokraamista? Ota nämä viisi asiaa huomioon