Kotimaa

Nyt alkoi talutuskausi – koirat pidettävä kiinni tästä päivästä lähtien

Kevät on tänä vuonna aikaisessa Suomessa, joten ensimmäisiä pesijöitä voi jo olla liikkeellä.
Satu Lehtonen
Koiran vapaana pitäminen on sallittua ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla.

Koirat on pidettävä kytkettynä 1. maaliskuuta alkaen, 19. elokuuta asti, Kennelliitto muistuttaa.

Metsästyslain mukaan koira on pidettävä aina kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Koiraa saa pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella.

Työ- tai palvelutehtävissä olevia koiria, paimentamis-, opas- tai vartiointitehtävien koulutustehtäviä ja alle viiden kuukauden ikäisiä pentuja kiinnipitoaika ei koske.

Kiellosta saadaan poiketa myös, kun kanakoiraa tai muuta lintukoiraa koulutetaan rauhoitettuja riistaeläimiä niiden lisääntymisaikana häiritsemättä.

Metsästyslain mukaisena koirien kiinnipitoaikana rauhoittamattoman riistaeläimen metsästys on sallittua muulla kuin ajavalla koiralla edellyttäen, ettei koira häiritse rauhoitettuja luonnoneläimiä.

Erityisesti kanalintuja ajatellen on tärkeää, että koirien irtipito on kielletty 1. maaliskuuta alkaen. Vaikka koira ei olisikaan linnuista kiinnostunut, linnut suhtautuvat koiraan kuin mihin tahansa petoon, ja kaikkoavat helposti soidinpaikalta.

Huhtikuussa alkaa maapesijöiden hautomiskausi. Silloin on vaarana, että koira tuhoaa pesiä, ellei se ole kytkettynä.

Paitsi linnuilla, myös nisäkkäillä kiimakausi käynnistyy aikaisin keväällä, ja esimerkiksi mäyrät voivat saada poikasia jo maaliskuun puolella. Tänä vuonna kevät on aikaisessa Suomessa, joten aikaisia pesijöitä voi jo olla liikkeellä.

Taajamassa koira on pidettävä kytkettynä aina, määrää järjestyslaki.

Koiran vapaana pitäminen on sallittua ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla. Koiran tulee näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Järjestyslaissa määrätään myös, että koiraa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle. Koiraa ei saa viedä yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle. Poikkeuksena ovat sellaiset hiihtoladut, jotka on merkitty koiraladuiksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Osa metsän sienistä on koiralle myrkyllisiä – näin ehkäiset mahdollisesti tappavan sienimyrkytyksen

Katso videot: Miten käy supiloukulle karhun käsittelyssä? Entä miten saadaan uitettua tuhat nippua tukkia Konnuksen kanavan läpi?

Lukijalta: Eläinsuojeluyhdistysten toiminta on laillisuuden rajoilla – mitä hyvinvointia palvelee lisääntymiskyvyttömäksi tekeminen?