Kotimaa

Ammatilliset koulutuksen järjestäjät jyrähtävät ilmaisista tietokoneista ja ajo-opetuksesta: Opiskelijoista kilpaillaan epäterveillä keinoilla

Kuntien omien lukioiden ylläpitoa on usein perustelu elinvoiman varmistamisena. Pelkona on se, että kunta ilman omaa lukiota ei houkuttele perheitä.
Lari Lievonen
Veli-Matti Lampun mukaan perusteltua on kysyä, onko kunta houkutteleva sellaisille yrityksille, jotka tarvitsevat ammattitaitoista työvoimaa, mutta jossa nuoret ohjataan vain lukiokoulutukseen.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjiä edustava Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on sitä mieltä, että useat lukiot kilpailevat opiskelijoista epätervein keinoin.

Järjestö vaatii Opetushallitusta selvittämään, asettaako osa kunnista nuoret epätasa-arvoiseen asemaan, kun ne tarjoavat esimerkiksi ilmaisia tietokoneita ja autokouluopetusta lukion valitseville nuorille ilman vastaavia etuja ammatillisen koulutuksen aloittaville nuorille.

AMKE:n toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu suhtautuu kriittisesti siihen, että lukioita ylläpitävät kunnat tarjoavat vain lukiolaisille erilaisia maksuttomia palveluita, materiaaleja tai laitteita.

"Eikö kunnan tule tarjota samat edut ammatillisen koulutuksen valitsevalle nuorelle?", Lamppu pohtii tiedotteessa.

Kuntien omien lukioiden ylläpitoa on usein perustelu elinvoiman varmistamisena. Pelkona on se, että kunta ilman omaa lukiota ei houkuttele perheitä.

Lampun mukaan yhtä perusteltua on kysyä, onko kunta houkutteleva sellaisille yrityksille, jotka tarvitsevat ammattitaitoista työvoimaa, mutta jossa nuoret ohjataan vain lukiokoulutukseen.

Siikalatvan kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla paikallinen lukio on tarjonnut uusille opiskelijoilleen ilmaisen ajokortin. Tällä houkuttimella lukion ensisijaisten hakijoiden määrä kolminkertaistui viime keväänä.

Lue lisää:

IS: Siikalatvan lukio houkutteli ilmaisella ajokortilla – hakijamäärä kolminkertaistui

Lue lisää