Kotimaa

Influenssa jyllää yhä Suomessa – rokotuksen ehtii vieläkin ottaa

Kausi-influenssa jyllää yhä Suomessa. Viime viikkoina liikkeellä on ollut suurin piirtein yhtä paljon kumpaakin A-virusta: H1N1- ja H3N2-virusta, kertoo THL:n tartuntatautilääkäri Henrik Majer.
Influenssaepidemia lähti liikkeelle myöhemmin ja hitaammin kuin viime vuonna. LEHTIKUVA / JARNO MELA

Tähän mennessä on esiintynyt vain yksittäisiä B-virusten aiheuttamia tartuntoja.

"Influenssatartuntakäyrä on tasaantunut. Siitä ei voi vielä vetää johtopäätöstä, että epidemiahuippu olisi saavutettu. Voi käydä niin, että B-virusten ansioista käyrä kääntyy uuteen nousuun", Majer sanoo.

Hän kertoo, että Suomessa on todettu lisäksi muitakin hengitystievirusten aiheuttamia sairaustapauksia.

Kuluvan kauden kausi-influenssarokote sisältää kumpaakin Suomessa liikkeellä olevaa A-virusta ja kahta B-virusta. THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokotuksen suojateho on ollut lapsilla oikein hyvä. Ikäihmisillä teho on ollut vain kohtalainen.

"Se johtuu siitä, että kiertävät influenssavirukset ovat niin moninaisia. Tiedämme myös, että kananmunassa kasvatetut virukset adaptoituvat kananmunaan, jolloin vastaavuus villejä viruksia kohtaan ei ole paras mahdollinen. Tämä koskee etenkin H3N2-virusta", Nohynek sanoo.

Nohynekin mukaan vieläkään ei ole liian myöhäistä ottaa influenssarokotusta.

"Emme tiedä, onko vielä odotettavissa B-virusten aiheuttama epidemia."

A(H3N2)-virukset aiheuttavat vanhuksille lähtökohtaisesti useammin ja vaikeamman taudin kuin b-virukset, kertoo Majer. Hän painottaa, että influenssa ei ole nuhakuumeen variaatio, vaan potentiaalisesti vaarallinen sairaus.

"On olemassa banaaleja nuhakuumeita, ja sitten on influenssa. Vaikka influenssakin saattaa olla lievä tauti, se voi olla hengenvaarallinen. Myös helppona influenssavuotena tauti vie ihmisiä sairaalaan. Tiedämme, että kuolleisuus väestötasolla nousee influenssakausina."

Majer toteaa, että tehokkain tapa suojautua influenssalta on rokotus.

"Myös hyvä käsihygienia ja oikea yskiminen ovat tärkeitä. Ei pidä yskiä suoraan paljaaseen käteen vaan kainaloon, vaatteeseen tai nenäliinaan. Lisäksi pitäisi muistaa pestä ja desinfioida kätensä."

Influenssan oireet alkavat tyypillisesti nopeina ja rajuina. Potilaalle nousee äkkiä korkea kuume. Potilas levittää virusta jo ennen kuin oireet ilmaantuvat.

"Vaikka influenssarokote ei ole sataprosenttisen suojaava, rokotetut erittävät vähemmän virusta kuin rokottamattomat", Nohynek sanoo.

Influenssarokotuskattavuus on nousussa Suomessa. THL:n tilastojen mukaan noin 1,2 miljoonaa ihmistä on saanut rokotuksen tänä kautena. Tilastot eivät ole täysin kattavia teknisistä syistä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella influenssan epidemiahuippu saavutettiin helmikuun loppupuolella viikolla 9. Husin Epidemiologisen yksikön apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo, että Husin teho- ja valvontahoidossa influenssan takia olleista liki 70 prosenttia on ollut rokottamattomia.

Viikkoon 10 mennessä neljä potilasta on menehtynyt influenssan takia Husin teho- ja valvontahoidossa. Vuosittain Suomessa kuolee noin 500–1  000 ihmistä influenssaan ja sen jälkitauteihin.

Tänä influenssakautena kaikilla Husin teho- ja valvontahoidossa olleilla influenssapotilailla on ollut A-virus. Tilanne saattaa muuttua, kun B-virusten aiheuttamat influenssatapaukset lähtevät nousuun, Ruotsalainen sanoo.

B-virukset aiheuttavat Ruotsalaisen mukaan yhtä vakavaa tautia kun A-virukset, mutta yleensä ne edustavat vain noin kolmasosaa influenssatapauksista. B-virukset esiintyvät yleensä valtaviruksena eli eniten esiintyvänä viruksena influenssakauden loppupuolella.

Influenssakuolemat johtuvat yleensä jälkitaudeista, kuten bakteerien aiheuttamasta keuhkokuumeesta tai verenmyrkytyksestä. Ruotsalaisen mukaan influenssa lisää sydän- ja aivoinfarktien esiintymistä epidemiakauden aikana. Näitä tapauksia ei välttämättä rekisteröidä influenssan aiheuttamiksi, vaikka ne välillisesti sitä olisivatkin.

Myös Ruotsalainen painottaa rokotuksen merkitystä influenssan ehkäisyssä. Hän sanoo, että rokotuksen voi vielä saada omassa terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa ja rokottamattoman kannattaa ottaa se varsinkin, jos hän kuuluu riskiryhmään tai riskiryhmään kuuluvan lähipiiriin.

Lue lisää

Vähäisten rokotusten maa: Suomessa on päästy eroon monista kotieläinten taudeista, joita vastaan ulkomailla on pakko rokottaa – "Monet nautatilat eivät rokota lainkaan”

Yle uutiset: Nuorten ikäluokkien rokottaminen vilkasta – lasten ja nuorten rokotuskattavuus nousussa

Kuinka rajusti influenssa iskee leviämistauon jälkeen? Rokotteen teho on tällä kertaa suuri kysymysmerkki

Itä-Suomi saa perinteisesti influenssarokotteita enemmän kuin Länsi-Suomi – taustalla edellisten vuosien rokotusinto