Kotimaa

Puolustusvoimain tulevan komentajan nimitys lykkääntyy hallituksen eron vuoksi

Oikeuskanslerin linjauksen mukaan valtioneuvoston ratkaisuesitys komentajan nimitysasiassa ei ole rutiiniluonteinen tai juokseva asia, joka sisältönsä perusteella kuuluisi toimitusministeristön toimivaltaan ainakaan tässä vaiheessa.
Puolustusvoimain nykyinen komentaja Jarmo Lindberg siirtyy reserviin elokuun alussa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Puolustusvoimain tulevan komentajan nimitys lykkääntyy hallituksen eron vuoksi, kertoo puolustusministeriö.

Ministeriö pyysi nimitysasiaan oikeuskanslerin kannanottoa. Oikeuskanslerin linjauksen mukaan valtioneuvoston ratkaisuesitys komentajan nimitysasiassa ei ole rutiiniluonteinen tai juokseva asia, joka sisältönsä perusteella kuuluisi toimitusministeristön toimivaltaan ainakaan tässä vaiheessa, ministeriö kertoo.

Ministeriön mukaan nimitys pyritään esittelemään pikaisesti eduskuntavaalien jälkeen uuden hallituksen aloitettua toimintansa. Puolustusvoimain komentajan nimittää virkaan presidentti valtioneuvoston ehdotuksesta.

Puolustusvoimain nykyinen komentaja Jarmo Lindberg siirtyy reserviin elokuun alussa.

Hallituksen perjantainen ero on herättänyt epävarmuutta myös muissa kesken olevissa nimitysasioissa. Esimerkiksi tuoreessa virassa aloittavan tiedusteluvalvontavaltuutetun nimitys voidaan tehdä erosta huolimatta, kertoi oikeusministeriö aiemmin tänään. Myös tähän nimitykseen kysyttiin neuvoa oikeuskanslerilta.

Eduskunta hyväksyi siviili- ja sotilastiedustelua koskevat lait maanantaina. Lakien voimaantulo edellyttää, että laillisuusvalvonta on kunnossa, eli että tiedusteluvalvontavaltuutettu on aloittanut tehtävänsä. Lait odottavat vielä presidentin vahvistusta.

Eduskuntaryhmät päättivät tiistaina iltapäivällä, että eronnut hallitus voi jatkaa toimitusministeristönä.

Toimitusministeristön asemasta ei ole nimenomaisia säännöksiä. Sillä on muodollisesti sama toimivalta kuin hallituksella ennen sen eronpyyntöä. Sen asemaa määrittävät valtiosääntötulkinnat ja -käytännöt.

Toimitusministeristön katsotaan voivan hoitaa välttämättömät juoksevat rutiiniasiat ja sellaiset kiireelliset asiat, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle. Vakiintuneesti katsotaan, että se ei voi päättää nimittämisestä korkeimpiin valtion virkoihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hyvä koira, kuoltuaan

Eduskuntaryhmät: Hallitus voi jatkaa toimitusministeristönä

Kommentti: Liian läpinäkyvää, Sipilä