Kotimaa

Kuluttaja: Juuston hiilijalanjälki on luultua pienempi

Juuston tuotanto on tehostunut selvästi viime vuosina.
Juuston ilmastovaikutukset ovat samaa luokkaa kuin sianlihan. LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä

Kuluttaja-lehden selvityksen mukaan juuston ilmastohaitat ovat aiemmin arvioitua pienempiä. Juuston tuotanto on tehostunut selvästi viime vuosina, koska valmistuksen sivutuotteena syntyvää heraa voidaan hyödyntää monissa elintarvikkeissa.

Juustoa on aiemmin pidetty ilmastovaikutuksiltaan lähes yhtä pahana kuin naudanlihaa. Uusien tietojen perusteella juuston kuormitus on kuitenkin keskimäärin suurempaa kuin broilerin, mutta samaa luokkaa kuin sianlihan.

Ilmastovaikutukset ovat sitä suuremmat, mitä enemmän juustoon käytetään maitoa. Kovat juustot ovat siten ilmastovaikutuksiltaan raskaammat kuin pehmeät. Kovia juustoja kypsytetään pitempään, mistä tulee lisää päästöjä.

Myös käytetyllä maidolla on vaikutusta hiilijalanjälkeen. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tutkimuksen mukaan lampaan- ja vuohenmaitolitran hiilijalanjälki voi olla kaksin- tai kolminkertainen verrattuna lehmänmaitolitraan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Paalutus kasvattaa rakennuksen hiilijalanjälkeä – "Eri perustustapojen ero jopa 7-kertainen"

Mitä ihmettä? Suomalaisyritys vie juustoa Kiinasta Venäjälle

Päästöistä tarvitaan lisää tutkittua tietoa