Kuluttaja: Juuston hiilijalanjälki on luultua pienempi - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Kuluttaja: Juuston hiilijalanjälki on luultua pienempi

Juuston tuotanto on tehostunut selvästi viime vuosina.
Juuston ilmastovaikutukset ovat samaa luokkaa kuin sianlihan. LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä

Kuluttaja-lehden selvityksen mukaan juuston ilmastohaitat ovat aiemmin arvioitua pienempiä. Juuston tuotanto on tehostunut selvästi viime vuosina, koska valmistuksen sivutuotteena syntyvää heraa voidaan hyödyntää monissa elintarvikkeissa.

Juustoa on aiemmin pidetty ilmastovaikutuksiltaan lähes yhtä pahana kuin naudanlihaa. Uusien tietojen perusteella juuston kuormitus on kuitenkin keskimäärin suurempaa kuin broilerin, mutta samaa luokkaa kuin sianlihan.

Ilmastovaikutukset ovat sitä suuremmat, mitä enemmän juustoon käytetään maitoa. Kovat juustot ovat siten ilmastovaikutuksiltaan raskaammat kuin pehmeät. Kovia juustoja kypsytetään pitempään, mistä tulee lisää päästöjä.

Myös käytetyllä maidolla on vaikutusta hiilijalanjälkeen. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tutkimuksen mukaan lampaan- ja vuohenmaitolitran hiilijalanjälki voi olla kaksin- tai kolminkertainen verrattuna lehmänmaitolitraan.

Lue lisää

Jääkaapin ilmastosynnit paljastuivat: juustoa, kaljaa ja ulkomaisia lihankorvikkeita

Ruotsin sikatuottajien puheenjohtaja: "Näitä sääntöjä noudattamalla maailman kotieläintuotannon päästöt vähenisivät yli 30 prosenttia"

Tiedätkö, miten juustoa valmistetaan – katso kuvat valkohomejuuston valmistuksen eri vaiheista

Lähiruokatrendi hyödyttää pienjuustoloita