Kotimaa

Boeingin turmakone lentokiellossa Euroopassa – Norwegian perunut lentoja myös Suomessa

Euroopan lentoturvallisuusvirasto kielsi konetyypin lennot Euroopassa tiistaina.
American Airlinesin Boeing 737 MAX 8 laskeutumassa Miamissa. LEHTIKUVA/AFP

Boeing 737 MAX 8 -konetyypin lentokielto vaikuttaa lentoihin myös Suomessa. Lentoyhtiö Norwegian on nettisivujensa mukaan perunut neljä lentoa Helsingin ja Tukholman välillä ja yhden lennon Helsingistä Ouluun.

Norjalaisen uutistoimiston NTB:n mukaan Norwegianin laivastossa on 163 konetta, joista 18 on Boeing 737 MAX 8 -tyypin koneita.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto kielsi konetyypin lennot Euroopassa tiistaina. Konetyypille on tapahtunut kaksi maahansyöksyä puolen vuoden sisään. Viime viikonloppuna 157 ihmistä kuoli Ethiopian Airlinesin lennolla Etiopiassa, ja viime lokakuussa 189 ihmistä kuoli Lion Airin lennolla Indonesiassa.

Etiopiassa tapahtuneen onnettomuuden jälkeen lentoyhtiöt ja viranomaiset ympäri maailmaa ovat poistaneet konetyypin käytöstä.

New York Timesin mukaan Pohjois-Amerikka on ainoa alue maailmassa, jossa Boeing 737 MAX 8 -konetyypillä enää lennetään merkittävästi. Konetyypillä on tehty tyypillisellä viikolla noin 8  600 lentoa. Niistä lentokiellot eri puolilla maailmaa ovat tähän mennessä vaikuttaneet noin 6  000 lentoon.

Boeing on mainostanut 737 MAX -koneperhettä historiansa nopeimmin myydyksi koneeksi. Koneperhe on poikinut Boeingille yli 5  000 tilausta.

Toistaiseksi MAX 8 -tyypin koneita on toimitettu yli 340 ympäri maailmaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomessakin lentoja perunut Norwegian aikoo vaatia Boeingilta korvauksia

Saksan ja Ranskan lakot peruivat kymmenien tuhansien matkustajien lennot – Saksassa lentoliikenne palaa ennalleen illalla

Öljyn hinta ohjaa taloutta, eivät niinkään hallitukset