Kotimaa

Romaniasta Suomeen tuodussa koirassa todettiin ihmisperäinen tuberkuloosi

Ruokavirasto ei suosittele tuntematonta alkuperää olevien koirien tuontia Suomeen.
Päivi Sivonen
Kuvan koira ei liity tapaukseen.

Suomeen Romaniasta tuodussa koirassa on todettu zoonoottinen eli ihmisten ja eläinten välillä tarttuva Mycobacterium tuberculosis -lajiin kuuluva bakteeri. Se aiheuttaa ihmisellä tuberkuloosia.

Bakteeri ei tartu helposti, vaan vaatii tyypillisesti pitkäaikaisen läheisen kontaktin ennen tarttumista eläimestä tai ihmisestä toiseen.

Koira oli tuotu Suomeen Romaniasta noin kaksi vuotta ennen nyt tehtyjä tutkimuksia. Se oli oireillut jo pitkään vaihtelevin suolisto-oirein.

Tavallisin tartuntareitti on hengitysteitse, mutta infektio on mahdollista saada myös suun kautta eli syömällä tartuntavaarallista materiaalia, kuten saastunutta ruokaa, lihaa tai ysköksiä.

Löydöksen teki Ruokaviraston eläintautibakteriologian ja -patologian yksikkö. Lopetettu koira toimitettiin Ruokavirastoon ruumiinavaustutkimukseen diagnoosien varmistamiseksi.

Koiran eläessä tehdyissä kudostutkimuksissa sillä todettiin sisäelimissä krooninen mykobakteeri-infektio sekä krooninen hiivainfektio.

”Tuberkuloosibakteerilöydös ei ole yleinen. Suomessa edellisen kerran Mycobacterium tuberculosis on koirasta eristetty vuonna 1996”, sanoo jaostopäällikkö Jaana Seppänen Ruokaviraston tiedotteessa.

Ruokavirasto ei suosittele tuntematonta alkuperää olevien koirien tuontia Suomeen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Evira: Lähes puolet Venäjältä tuoduista koirista on vailla raivotautirokotesuojaa

Rabieksen estohoitoa annettu yhä useammalle – syynä ulkomailta tuodut koirat

Evira selvittää: Aiheuttaako koirien tuominen Suomeen terveydellistä riskiä?