Kotimaa

Suomessakin lentoja perunut Norwegian aikoo vaatia Boeingilta korvauksia

Lentoyhtiö Norwegian on nettisivujensa mukaan perunut keskiviikolta viisi Helsingistä lähtevää lentoa.
American Airlinesin Boeing 737 Max 8 laskeutumassa Miamissa. LEHTIKUVA/AFP

Boeing 737 Max 8 -konetyypin lentokielto vaikuttaa lentoihin myös Suomessa. Lentoyhtiö Norwegian on nettisivujensa mukaan perunut keskiviikolta neljä lentoa Helsingin ja Tukholman välillä ja yhden lennon Helsingistä Ouluun.

Finavia kehottaa matkansa tilasta huolestuneita matkustajia seuraamaan oman lentoyhtiönsä tiedotusta. Myös Finavian verkkosivuilla näytetään reaaliaikaista tietoa kaikkien saapuvien ja lähtevien lentojen tilasta.

"Lentoyhtiöt osaavat itse kertoa parhaiten, miten ne aikovat lentoja operoida", Finavian viestinnästä kerrotaan.

Norwegianin laivastossa on 163 konetta, joista 18 on Boeing 737 Max 8 -tyypin koneita, lentoyhtiö kertoo.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto kielsi konetyypin lennot Euroopassa tiistaina. Konetyypille on tapahtunut kaksi maahansyöksyä puolen vuoden sisään. Viime viikonloppuna 157 ihmistä kuoli Ethiopian Airlinesin lennolla Etiopiassa ja viime lokakuussa 189 ihmistä kuoli Lion Airin lennolla Indonesiassa.

Finavialla ei ole toistaiseksi tietoa, ovatko muut yhtiöt joutuneet perumaan lentoja. Yhtiö ei osaa arvioida myöskään lentokiellon vaikutusta tulevien päivien lentoihin.

Etiopiassa tapahtuneen onnettomuuden jälkeen lentoyhtiöt ja viranomaiset ympäri maailmaa ovat poistaneet konetyypin käytöstä.

New York Timesin mukaan Pohjois-Amerikka on ainoa alue maailmassa, jossa Boeing 737 Max 8 -konetyypillä enää lennetään merkittävästi. Konetyypillä on tehty tyypillisellä viikolla noin 8  600 lentoa. Niistä lentokiellot eri puolilla maailmaa ovat tähän mennessä vaikuttaneet noin 6  000 lentoon.

Boeing on mainostanut 737 Max -koneperhettä historiansa nopeimmin myydyksi koneeksi. Koneperhe on poikinut Boeingille yli 5  000 tilausta.

Toistaiseksi Max 8 -tyypin koneita on toimitettu yli 340 ympäri maailmaa.

Norwegian aikoo vaatia, että lentokonevalmistaja Boeing korvaa täysimääräisesti vahingot, jotka aiheutuvat Boeing 737 Max 8 -koneen lentokiellosta. Norwegianin edustaja sanoo uutissivusto E24:lle, että keskustelut asiasta Boeingin kanssa on aloitettu.

Norwegianin viestintäpäällikkö Lasse Sandaker-Nielsen sanoo, että uuden konetyypin pitää voida olla käytettävissä kaupallisiin lentoihin ilman viivästyksiä.

Boeing 737 Max -mallin turvallisuusongelmat pahentavat jo ennestään vaikeuksiin ajautuneen yhtiön ahdinkoa. Norwegian on vastikään pannut toimeen osakeannin, jolla se sai kassaansa noin 300 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

Sekä Norwegianin että koneen valmistajayhtiö Boeingin pörssikurssit ovat olleet viime päivinä kovassa laskussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Boeingin turmakone lentokiellossa Euroopassa – Norwegian perunut lentoja myös Suomessa

Halpalentoyhtiön matkustajamäärä kasvoi viidenneksen – tulos tukevasti tappiolla

Lapin lentoasemille luvassa jouluna ennätyssesonki