Kotimaa

Volkswagen-konsernin autojen turvavyöongelmien paljastus palkittiin vuoden juttuna

Suuri Journalistipalkinto 2018 -voittajat julkistettiin eilen illalla.
Jarmo Palokallio
Vuoden juttuna Suuri Journalistipalkinto -kilpailussa palkittiin Tekniikan Maailman juttusarja, jossa lehti paljasti eräiden Volkswagen-konsernin autojen vaarallisen turvavyövian.

Vuoden juttuna Suuri Journalistipalkinto -kilpailussa palkittiin Tekniikan Maailman juttusarja, jossa lehti paljasti eräiden Volkswagen-konsernin autojen vaarallisen turvavyövian.

Jatkojutussa osoitettiin ensimmäinen korjausyritys epäonnistuneeksi. Juttujen seurauksena satoja tuhansia autoja jouduttiin kutsumaan takaisin, ja hyvin todennäköisesti jutut pelastivat myös ihmishenkiä.

Palkinnon saivat Velimatti Honkanen, Jari Kujala, Aimo Niemi ja Tekniikan Maailman autotoimitus.

Vuoden journalistiksi valittiin Vappu Kaarenoja Suomen Kuvalehdestä. Hän on melko lyhyessä ajassa noussut suomalaisen aikakauslehtijournalismin kärkikaartiin.

Kaarenoja osaa kehittää persoonallisia jutunaiheita ja löytää tuttuihin aiheisiin uusia näkökulmia. Hänen yksinkertaista, tarkkaa ja elävää kieltään on myös ilo lukea, perusteli palkintoraati.

Vuoden journalistisena tekona palkittiin Land of Free Press -kampanja ja sen takana Alo Valtere, Veera Siivonen ja Kaius Niemi Helsingin Sanomista.

Kun Donald Trump ja Vladimir Putin saapuivat Helsingin huippukokoukseen, heitä oli vastassa Helsingin Sanomien ärhäkkä mainoskampanja.

Saapumisreitti oli reunustettu julisteilla, joissa presidenttejä piikiteltiin lehdistönvapauden rikkomuksista ja joissa heidät toivotettiin tervetulleiksi vapaan lehdistön valtakuntaan. Hyvin ajoitettu idea sai maailmanlaajuisen mediahuomion ja kohotti myös Suomen profiilia sananvapauden puolustajana.

Vuoden kirja -palkinnon sai Minna Rytisalon ja Gummeruksen teos Rouva C, joka kertoo Minna Canthista.

Lehtorin rouva Canth elää onnelliseksi kasvavan avioliiton, jossa puolisot yhdessä työskentelevät tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta. Kannustavan hengenheimolaisen tuki vie rouvaa eteenpäin vielä silloinkin, kun työtä on jatkettava yksin. Edelläkävijän osa ja itsensä alttiiksi asettaminen ei vaadi paljon, vaan kaiken. Vaikuttava romaani avaa ikkunan historiallisen henkilön yksityiseen maailmaan, perustellaan tiedotteessa.

Suuri Journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001. Palkinnolla tuetaan ja edistetään hyvää journalismia ja se jaetaan neljässä palkintoluokassa, palkinnon perusteena on jokin merkittävä journalistinen teko palkinnon julkistusta edeltäneen vuoden aikana.

Palkintolautakunnassa oli mukana 10 alan asiantuntijaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Palkintotodellisuus jämähti paljasteluun

Tunnetko kotimaiset linnut? Testaa visassa oletko muna, untuvikko vai lintutietäjä!

Taloustaitajat tulivat tänä vuonna maakunnista – valtakunnallisen kilpailun kärkisijat Rovaniemelle, Poriin ja Liminkaan