Kotimaa

Koululaiset lakkoilevat tänään ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi

Innoituksen lakkoon on antanut ruotsalaisteini Greta Thunberg, joka on osoittanut mieltään Ruotsissa valtiopäivätalolla syksystä lähtien.
Joel Rosenberg
Koulut päättävät opetuksen järjestämisestä ja poissaoloista itsenäisesti.

Koululaisia on kutsuttu tänään eri puolilla maata osallistumaan lakkoon ilmastonmuutoksen puolesta. Innoituksen tähän "ilmastolakkoon" on antanut ruotsalaisteini Greta Thunberg, joka on omassa maassaan osoittanut mieltään valtiopäivätalolla viime syksystä lähtien.

Helsingissä on tarkoitus marssia Senaatintorilta eduskuntatalolle. Myös monilla muilla paikkakunnilla on määrä järjestää mielenilmauksia esimerkiksi toreille ja kaupungintaloille. Tapahtumista vastaavat paikalliset toimijat.

"Koulut päättävät opetuksen järjestämisestä ja poissaoloista itsenäisesti. Sen vuoksi ne eivät ole juuri olleet yhteydessä Opetushallitukseen ilmastolakon vuoksi", kertoo johtaja Anni Miettunen STT:lle eilen.

Esimerkiksi Turun koululaiset saivat kaupungilta luvan osallistua ilmastolakkoon huoltajien poissaololuvalla.

"Ehkä eniten keskustelua on ollut siitä, että koulut tekevät erilaisia päätöksiä. Opetuksen tilanne voi vaikuttaa koulujen harkintaan", Miettunen pohti.

Oppilaiden ilmastolakko on Miettusen mukaan teema, joka liittyy muun muassa kestävään kehitykseen ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Ne sisältyvät esimerkiksi lukion opetussuunnitelmaan.

Opetushallituksen mukaan toistuvat lakkopoissaolot eivät kuitenkaan ole oikea keino mielenilmaisuun.

Oman koululakkonsa Ruotsin parlamenttivaalien kynnyksellä aloittanut Thunberg kertoi jatkavansa lakkoilua koulusta joka perjantai niin kauan kunnes Ruotsi noudattaa Pariisin ilmastosopimusta.

Suomen ilmastolakko on toistaiseksi yhden päivän mielenilmaus.

Lue lisää: Koululaiset lakkoilevat ilmaston puolesta: "Ilmastolakkoon osallistuminen toteuttaa opetussuunnitelmaa"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsäopiskelija sai tarpeekseen: "Erosin opiskelijakunnasta, kun opiskelijoiden piti ilmastolakossa vastustaa lisähakkuita"

Opiskelijat lakkoilevat ilmaston puolesta – vaatimuslistalla muun muassa kestävän kehityksen opinnot

"Käymme kuumempana kuin ilmasto" – Tuhannet belgialaiset nuoret jättivät koulun perjantaina välistä ilmastomarssien vuoksi