Kotimaa

Uuden-Seelannin terrori-iskun tekijä ihannoi Norjan Breivikiä – "Se oli ideologialtaan samanlainen isku"

Breivik teki pommi-iskun Oslon keskustaan ja ampui vasemmistonuoria Utöyan saarella vuonna 2011.
Uuden-Seelannin ampuja oli ollut yhteydessä Breivikiin, joka on vastuussa vuoden 2011 verilöylystä Norjan Utoyassa. Kuvassa rikoisjoukkoja saapumassa moskeijan luokse Christchurchissa Uudessa-Seelannissa. LEHTIKUVA / AFP

Norjan Anders Behring Breivik on ollut esikuvana Uuden-Seelannin islamin vastaisessa terrori-iskussa. Brittiläisen Guardian-lehden mukaan iskusta pidätettynä oleva australialainen mies kertoo kirjasessaan olleensa lyhyesti yhteydessä Breivikiin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko pitää iskun tapahtumista Uudessa-Seelannissa yllättävänä, koska maa on rauhallinen paikka. Tammikon mukaan isIamin vastaisia ideologioita on kuitenkin kaikkialla länsimaissa, eivätkä Uusi-Seelanti ja Australia ole poikkeus.

"Uuden-Seelannin iskijäkin nosti esiin Breivikin Norjasta. Se oli ideologialtaan samanlainen isku, joskin (Breivikin) kohteeksi ei valikoitunut muslimeja vaan valtapuolue, jota syytettiin Euroopan islamisaatiosta", Tammikko arvioi.

Breivik teki pommi-iskun Oslon keskustaan ja ampui vasemmistonuoria Utöyan saarella vuonna 2011. Iskussa kuoli 77 ihmistä. Breivik perusteli hyökkäystä Norjan suojelemisella islamilta.

Tammikko kertoo, että Yhdysvalloissa niin sanottu vaihtoehto-oikeisto on lanseerannut äärioikeistolaisia ideologioita jo vuosikymmenten ajan.

"Euroopassa on ollut ajatusta siitä, että länsimainen ihmisrotu on uhattuna muslimimaista tulevan maahanmuuton myötä."

Tammikko ei osaa sanoa, mistä Australiaan ja Uuteen-Seelantiin muuttaneet muslimit ovat suurimmaksi osaksi kotoisin.

"Veikkaisin, että sieltä lähialueilta eli Indonesiasta ja Malesiasta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU-parlamentti on monien arvojen sulatusuuni – "Tärkeintä olisi, että parlamentissa pysyisi Eurooppaa rakentava enemmistö"

Australia ja Uusi-Seelanti rikkoivat vanhat ennätyksensä lammasviennissä – vienti Kiinaan vetää ainakin toistaiseksi

Uusiseelantilainen viljelijä: "En olisi ikinä uskonut, että hiilensidonta nousee tilamme kolmanneksi tukijalaksi"