LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kotimaa

EVA: Enemmistön mielestä nykyinen maahanmuutto on liikaa

Maahanmuuttoasenteet muuttuvat pikkuhiljaa, myönteisimpiä ovat vihreitä, vasemmistoliittoa ja RKP:tä äänestävät.
LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Asenteet ovat edelleen varautuneita, eivätkä kansalaiset toivo maahanmuuttopolitiikan höllentämistä.

Suomalaisten asenteet maahanmuuttoa kohtaan ovat muuttuneet 2000-luvulla hieman myönteisemmiksi, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) teettämästä tutkimuksesta. Viime kuukausina julkisuuteen tulleet epäilyt maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista eivät juuri näytä vaikuttaneet yleisiin asenteisiin.

Suomalaisten niukka enemmistö, 52 prosenttia, on kuitenkin sitä mieltä, että nykyisen suuruinen maahanmuutto on liikaa. Viime syksynä näin ajatteli 53 prosenttia vastanneista. Asenteet ovat edelleen varautuneita, eivätkä kansalaiset toivo maahanmuuttopolitiikan höllentämistä.

Voimakkain erotteleva tekijä maahanmuuttoasenteissa on poliittinen kanta. Maahanmuuttomyönteisimmät väestöryhmät ovat vihreitä, vasemmistoliittoa ja RKP:tä äänestävät. Kielteisen suhtautumisen kärjessä ovat perussuomalaisten ja sinisten äänestäjät.

Tulokset perustuvat noin 2 000 ihmisen vastauksiin, ja virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Syksyn kysely toteutettiin syys–lokakuussa ja tuore kysely tammi–helmikuun vaihteessa. Aineiston on käsitellyt Yhdyskuntatutkimus Oy.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ole ihmiselle ihminen

Sisäministeriön selvitys: Turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen nyt vähän, työperäisten oleskelulupien määrä kasvussa

Sisäministeriön selvitys: Turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen nyt vähän, työperäisten oleskelulupien määrä kasvussa