Kotimaa

Eduskunta poistui täysistuntosalista viimeisen kerran – puhemies Risikko päätti istuntokauden Äiti Teresan sanoihin

Valtiopäivien päättäjäiset järjestetään 10. huhtikuuta.
Eduskuntatyöstä luopuvat kansanedustajat SDP:n Eero Heinäluoma (vas.) ja kokoomuksen Pertti Salolainen (oik.) keskustelivat SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa eduskunnan kuppilassa. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Eduskunnan istuntokausi on päättynyt. Viimeisessä, kello kymmeneltä alkaneessa täysistunnossa äänestettiin viimeisistä lakiesityksistä ja puhemies Paula Risikko (kok.) esitti kiitokset edustajakollegoilleen. Hän kiitti eduskunnasta pois jääviä edustajia ja totesi, että paljon kokemusta poistuu heidän mukanaan.

"Paljon arvokasta kokemusta jää eduskunnasta nyt pois. Eilen täysistunnossa kuulimme vaikuttavia puheita, kokemuksen ääntä. Toivon teille kaikille eduskunnan jättäville edustajille oikein hyvää elämää. Ammentakaa tätä kokemustanne seuraavassa elämänvaiheessanne", Risikko sanoi.

Lisäksi hän toivotti menestystä vaaleissa ehdolla oleville edustajille.

"Olen oppinut tuntemaan jokaisen teistä periksiantamattomana Suomen puolustajana, kukin omalla tavallaan. Veteraanisukupolvi rakensi meille ajatuksen maasta, jossa kaveria ei jätetä, periksi ei anneta, koti on tärkeä, kukaan ei ole toista arvokkaampi, yrittämällä pärjätään. Jatkakaamme sitä työtä."

Puheensa Risikko päätti siteeraamalla Äiti Teresaa.

"Älä koskaan luovu siitä, että kohdattuaan sinut ihminen on onnellisempi kuin ennen sitä", Risikko sanoi ja kopautti istunnon päättyneeksi.

Istuntokauden päättyminen tarkoittaa viimeistä täysistuntoa monelle kansanedustajalle. Eduskunnan ovat jättämässä muun muassa keskustan pitkäaikainen kansanedustaja Seppo Kääriäinen, entinen puhemies Maria Lohela (Liike Nyt) ja entinen ministeri Lauri Ihalainen (sd.).

Keskustasta hyvästit jättävät Kääriäisen lisäksi muun muassa Mauri Pekkarinen, Niilo Keränen, Tapani Tölli ja Sirkka-Liisa Anttila. Anttilan yli 35-vuotinen poliitikonura sisältää reilun parin vuoden käynnin Euroopan parlamentissa, mutta muuten hän on ollut koko ajan kansanedustaja. Anttila toimi maa- ja metsätalousministerinä vuosina 2007–2011.

Sinisistä pois jäävät muun muassa Lea Mäkipää ja Pentti Oinonen. SDP:stä eduskunnan ovat jättämässä lisäksi Eero Heinäluoma, Riitta Myller ja Maria Tolppanen, kokoomuksesta ainakin Pertti Salolainen ja Lenita Toivakka sekä RKP:stä Mats Nylund ja Stefan Wallin. Vasemmistoliiton riveissä uusille kyvyille tilaa tekee Kari Uotila.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Eduskunta hyväksyi istumajärjestyksen muutoksen: RKP siirtyy salissa keskemmälle, PS oikeaan laitaan

Eduskunnan tuolileikki jatkuu: Varapuhemies Risikko hakee ratkaisua RKP:n ja perussuomalaisten kiistaan istumajärjestyksestä

Uudet kansanedustajat aloittavat työnsä: "Todella jännittävää, tiukka aikataulu ja ohjelmaa on paljon"