"Brexit on aivan täysi sekasotku" – Lontoon suurmielenosoituksessa vaaditaan uutta kansanäänestystä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

"Brexit on aivan täysi sekasotku" – Lontoon suurmielenosoituksessa vaaditaan uutta kansanäänestystä

Vastaava mielenosoitus lokakuussa keräsi 700 000 osallistujaa, mutta tällä kertaa osallistujien määrä voi ylittää miljoonan.
Mielenosoitukseen Lontooseen odotetaan satoja tuhansia ihmisiä eri puolilta maata. LEHTIKUVA/AFP

Lontoon ydinkeskustassa on alkanut uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämistä vaativa suurmielenosoitus.

Kysykää kansalta -mielenosoitukseen odotetaan satoja tuhansia ihmisiä eri puolilta maata. Lontoon Hyde Park -puiston laidalta puolilta päivin alkanut Put it to the People -mielenosoituskulkue päättyy myöhemmin iltapäivällä Westminsteriin parlamenttitalon eteen.

Vastaava mielenosoitus lokakuussa keräsi 700 000 osallistujaa, mutta tällä kertaa osallistujien määrä voi ylittää miljoonan. Jo uutta kansanäänestystä vaativassa kansalaisaloitteessa on tällä hetkellä yli 4,2 miljoonaa allekirjoitusta.

Muun muassa Skotlannin alueparlamentin pääministerin Nicola Sturgeonin, Lontoon pormestarin Sadiq Khanin ja työväenpuolueen varajohtajan Tom Watsonin on määrä puhua parlamenttitalon edessä pidettävässä tilaisuudessa.

"Brexit on aivan täysi sekasotku", Khan sanoi perjantai-iltana.

"Aion marssia lauantaina maan joka kolkasta ja eri elämänpoluilta tulevien ihmisten kanssa vaatiakseni, että britit itse saavat sanoa tässä asiassa viimeisen sanan."

Marssille valmistautui lauantaiaamuna myös koko aikuisikänsä Britanniassa asunut Pirkko Juntunen.

Juntusen mielestä brexitin puolesta äänestäneet ovat vasta hiljattain ymmärtäneet, että vuonna 2016 ennen kansanäänestystä levitetyn propagandan taustalla oli aivan toisenlainen totuus.

"Monet brexitiä tuolloin kannattaneista uskoivat valheisiin ja ovat nyt käsittäneet, että he eivät edes itse asiassa tietäneet, mitä kaikkea brexitistä seuraa", Juntunen sanoo.

Juntunen luonnehtii vuoden 2016 kansanäänestystä ytimekkäästi yhdellä sanalla: farssi.

"Britannian olisi pitänyt tehdä ja esitellä analyyseja erilaisista tulevaisuudenskenaarioista ennen kansanäänestystä: ei vain kertoa, mitä EU:sta eroaminen tarkoittaa, mutta myös analysoida, mitä sen tilalle halutaan. Nykyinen sekava tilanne johtuu puutteellisesta tulevaisuudensuunnittelusta", hän sanoo.

Helsingissä työskentelevä, Lontoosta kotoisin oleva Serdar Ferit kertoo osallistuvansa mielenosoitukseen lapsensa tulevaisuuden vuoksi.

"Haluan, että lapsellani on samat mahdollisuudet kuin itselläni on ollut", hän toteaa.

Britannian oli määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta. Torstaina EU kuitenkin myönsi Britannialle lyhyen lykkäyksen ennen EU-eron toteutumista. Jos parlamentti hylkää erosopimuksen, lisäaika loppuu 12. huhtikuuta. Jos sopimus puolestaan hyväksytään, lisäaika jatkuu 22. toukokuuta saakka.

Britannian parlamentin odotetaan äänestävän erosopimuksesta ensi viikolla.

Lue lisää

Selvitys: Venäjä on saattanut vaikuttaa Britannian Brexit-äänestyksen lopputulokseen

EU-vastaisen suvun kasvatti raivasi tiensä Brysseliin mepiksi – "Jos emme onnistu hallitusti muuttamaan sitä, miten yhteiskunta toimii, muutos tulee ilmastokriisin myötä hallitsemattomasti"

Suomen on opittava ajattelemaan itse

Ulkomailla ei aina ymmärretä Sibeliusta – Silloin kapellimestari Santtu-Matias Rouvali saa selittää, että säveltäjänero oli myös masentunut alkoholisti