Kotimaa

Erävalvontaan narahti kymmeniä kelkkailijoita urien ulkopuolella, osa liikkeellä ilman lupaa ja yksi humalassa

Tehovalvonta kohdistui käsivarren Lappiin, Pyhä-Luoston alueelle, Ylä-Lappiin sekä Kemijärven ja Rovaniemen välille.
Lari Lievonen
Moottorikelkkailu on sallittua siihen tarkoitetuilla urilla ja jäällä, muualla tarvitaan maanomistajan lupa.

Metsähallituksen erävalvonta ja poliisi ottivat kuunvaihteessa kelkkailu-urien ulkopuoliset alueet tehovalvontaan Lapissa. Urien ulkopuolelta löytyi 60 kelkkailijaa, joista osa oli liikkeellä ilman lupaa ja yksi juovuksissa.

Käsivarressa valvojat joutuivat sakottamaan useita norjalaisia luvattomasta kelkkailusta. Ylä-Lapissa tavattiin yksi rattijuoppo kelkan sarvista ja yhtä kelkkailijaa sakotettiin kypärättä ajosta.

Maastoliikennelupien lisäksi Metsähallituksen erätarkastajat ja poliisi tarkastivat kalastuslupia sekä useita riekonpyytäjien metsästyslupia.

Yksi riekonpyytäjä sai sakkoa sekä luvattomasta maastoliikenteestä että aseenkuljetusmääräysten rikkomisesta maastossa. Hänen metsästyslupansa oli kunnossa, mutta maastoliikenteeseen urien ulkopuolella ei ollut maanomistajan lupaa eikä asetta kuljetettu asianmukaisesti.

Erävalvonta on havainnut monen metsästäjän virheellisesti ajattelevan, että aseen kuljettaminen maastoliikenteessä olisi täysin vapautunut.

Asetta voi kuljettaa suojuksessa esimerkiksi jäällä, uralla, majapaikkaan siirryttäessä tai loukkuja tarkastettaessa. Kyseinen metsästäjä kuitenkin kuljetti asetta kelkan mukana metsästystarkoituksessa, eli jalkautui suksille riekonjäljet nähtyään ja oikaisi pyyntiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nyt ei mennyt putkeen: Valvonta paljasti useita kypärättömiä kelkkailijoita, rekisteröimättömiä kelkkoja ja kännissä ajelua

Lakimuutos sallii nykyistä painavammat ja leveämmät moottorikelkat – kuskilla oltava T-luokan ajokortti

Lapin lumipula huolestuttaa moottorikelkkakauppiasta: "Samassa veneessä tässä ollaan matkailun kanssa"