Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kotimaa

Aiempaa useampi jäi työkyvyttömyyseläkkeelle – suurin yksittäinen syy oli masennus

Kaikkiaan työkyvyttömyyseläkkeelle jäi viime vuonna 19 900 ihmistä.
Yleisimmät syyt työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt. Kuva: Lehtikuva / Pihla Lehmusjoki

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi viime vuonna seitsemän prosenttia enemmän ihmisiä kuin toissa vuonna, kertoo Eläketurvakeskus. Sen mukaan kasvu näkyi varsinkin mielenterveyssyistä myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrässä. Mielenterveysongelmat näkyvät entistä enemmän myös sairauspoissaolojen taustalla.

Kaikkiaan työkyvyttömyyseläkkeelle jäi viime vuonna 19 900 ihmistä. Heistä hieman alle kolmannes jäi osatyökyvyttömyyseläkkeelle.

"Kymmenisen vuotta jatkunut positiivinen kehitys katkesi vuonna 2018. Alkaneiden työkyvyttömyyseläkkeiden ja niistä täytenä myönnettyjen eläkkeiden määrä kääntyi selvään kasvuun. Ikäryhmittäin katsottuna kasvu kohdistui lähinnä 25–44-vuotiaisiin ja 60 vuotta täyttäneisiin", kertoo Eläketurvakeskuksen tilastoyksikön päällikkö Tiina Palotie-Heino tiedotteessa.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 52 vuotta. Heistä oli naisia hieman enemmän kuin miehiä. Yleisimmät syyt työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt.

Suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen oli masennus.

Mielenterveysongelmat näkyvät entistä enemmän myös sairauslomien taustalla. Terveyspalveluyritys Terveystalo julkisti torstaina omaan potilasaineistoonsa perustuvia tietoja, joiden mukaan mielenterveyden ongelmista aiheutui viime vuonna keskimäärin 17 sairauspoissaolopäivää potilasta kohden. Kolmessa vuodessa niiden määrä on kasvanut yli 50 prosenttia.

Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren vahvistaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että nuorilla naisilla mielenterveyden ongelmat ovat jo nyt selvästi suurin syy Kelan korvaamiin sairauspoissaoloihin. Myös nuorilla miehillä mielenterveyden ongelmat ovat nousseet ykköseksi sairauspoissaolojen syynä, samoin 35–49-vuotiailla naisilla.

"Jos trendi jatkuu, mielenterveyssyyt ohittavat kohta tuki- ja liikuntaelinsairaudet sairauspoissaolon syynä", Blomgren sanoo HS:n mukaan.

Lue lisää

Masennus vie työkyvyn entistä harvemmin

Mielenterveyssyistä alkaneiden työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kääntyi laskuun julkisella alalla

Pelkäätkö, että menetät työkykysi 10 vuoden sisällä? Uusi testi paljastaa riskisi

Keva: Maatalouslomittajia jää kunnista suhteellisesti eniten työkyvyttömyyseläkkeelle seuraavien kymmenen vuoden aikana