Kotimaa

Porvoon hiippakunnan uusi piispa on Bo-Göran Åstrand

Piispan vihkimisjuhla on 29. syyskuuta Porvoon tuomiokirkossa.
Porvoon uusi piispa Bo-Göran Åstrand toimii nykyisin Pietarsaaren ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherrana. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Porvoon hiippakunnan uudeksi piispaksi on valittu Bo-Göran Åstrand. Hän toimii nykyisin Pietarsaaren ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherrana.

Vuonna 1964 syntynyt Bo-Göran Åstrand vihittiin papiksi vuonna 1991. Hän on toiminut Pietarsaaren ruotsalaisen seurakunnan seurakuntapastorina ja kappalaisena vuosina 1991–2007 ja kirkkoherrana vuodesta 2007. Åstrand on toiminut myös erilaisissa kirkon luottamustehtävissä, muun muassa kirkolliskokousedustajana.

Åstrand sai alustavan ääntenlaskun mukaan 309 ääntä toisella äänestyskierroksella. Toinen toiselle kierrokselle päätynyt ehdokas, kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen johtaja Sixten Ekstrand, sai 265 ääntä.

Åstrand aloittaa piispan virassa syyskuun alussa. Tuolloin Porvoon hiippakunnan nykyinen piispa Björn Vikström siirtyy Åbo Akademin teologisen etiikan ja uskonnonfilosofian opettajaksi. Piispan vihkimisjuhla on 29. syyskuuta Porvoon tuomiokirkossa.

Äänioikeutettuja piispanvaalissa on noin 700. Heistä puolet on Porvoon hiippakunnan pappeja ja lehtoreita, toisen puolen muodostavat maallikkoäänestäjät. Vaalin äänestysprosentti oli 88 ja tyhjiä ääniä annettiin 43, kerrotaan kirkon viestintäyksiköstä.

Porvoon hiippakuntaan kuuluvat Suomen evankelisluterilaisen kirkon ruotsinkieliset seurakunnat. Seurakuntia on 53 ja niissä on yhteensä noin 230  000 jäsentä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ulkopoliittisessa instituutissa kytee johtamisongelmia – osa henkilökunnasta moittii hallintokulttuuria "salailevaksi"

Valtionhallinnon palvelunestohyökkääjä yritti jatkaa häirintää

Pääkaupunkiseudulle lässähti kerralla niin paljon vettä, että kadut, kellarit ja viemärit tulvivat