Kotimaa

Valtioneuvoston kanslia julkisti sote-raportin – "Kokoomuksen ja keskustan sulle–mulle-kaupat siirrettävä historiaan"

Lainvalmistelua vaikeutti poliittisen ohjauksen ulottaminen lainsäädännön yksityiskohtiin sekä keinovalikoimaan.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti maaliskuussa pyytäneensä presidentiltä hallituksen eroa sote-uudistuksen kaatumisen takia. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Valtioneuvoston kanslia on julkistanut raportin sote- ja maakuntauudistuksen valmistelusta. Raportin mukaan lainvalmistelua vaikeutti poliittisen ohjauksen ulottaminen lainsäädännön yksityiskohtiin sekä keinovalikoimaan. Raportin mukaan riskinä oli, että lainsäädännöstä olisi saattanut tulla kömpelöä ja vaikeasti sovellettavaa.

Maakunta- ja sote-uudistuksen kokemukset osoittavat, että poliittisen ohjauksen ja virkavalmistelun rajanvedon tulee olla selkeä, raportissa ohjeistetaan.

Uudistuksen aikataulu osoittautui raportin mukaan täysin epärealistiseksi. Myöskään poliittisia riskejä ei otettu riittävästi huomioon.

"Mitä isompaa uudistusta tehdään, sitä tärkeämpää on laaja poliittinen yhteisymmärrys ja esimerkiksi hallituksen toimiva yhteistyö opposition kanssa. Liiallinen poliittinen erimielisyys toteutettavasta uudistuksesta johti epävarmuuden ja epäselvyyden ilmapiiriin", raportissa todetaan.

Raportti julkistettiin sen jälkeen kun Helsingin Sanomat oli aamulla uutisoinut raporttiluonnoksen johtopäätöksistä.

Selvitykseen on haastateltu muun muassa lainvalmistelusta vastanneita avainhenkilöitä. Raportin teki aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n johtama konsortio.

Sote-raportti herätti oppositiopoliitikot Twitterissä.

"Ei näin hallitus. Asiantuntijoiden kommentit jätetty huomiotta poliitisen lehmänkaupan vuoksi", tviittasi SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero.

"Tämä on karua luettavaa. Sipilän hallituksen sote-politikointia arvioiva raportti yritettiin salata vaalien yli. Hyvinvointivaltion tulevaisuus ei paljoa painanut, kun kokoomus ja keskusta runnoivat vastuuttomia lehmänkauppojaan eteenpäin", kirjoitti puolestaan vihreiden kansanedustaja Emma Kari.

"On hyvä, että äänestäjät saavat tietää, miten keskusta, kokoomus, persut ja siniset ajoivat tärkeän sote-uudistuksen karille. Vakavaa tunarointia tulevaisuuden kustannuksella#, SDP:n kansanedustaja Timo Harakka sanoi.

"Nyt tarvitaan uutta poliittista kulttuuria, jossa kokoomuksen ja keskustan sulle–mulle-kaupat siirretään historiaan. On tavoiteltava asiantuntijatietoon pohjaavaa ja laajaa enemmistöä luovaa tasa-arvoista hyvinvointipolitiikkaa", vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö sanoi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan selvitys vahvistaa sen, että "keskustan ja kokoomuksen poliittinen koplaus sotki sote-uudistuksen valmistelun, eikä asiantuntijoiden näkemyksiä huomioitu kunnolla".

"Seuraavalla kaudella on edettävä parlamentaarisen valmistelun kautta ja paras asiantuntemus huomioiden. On myös pitäydyttävä sote-uudistuksen alkuperäisissä tavoitteissa, mistä kristillisdemokraatit ovat pitkin matkaa muistuttaneet", Essayah sanoo tiedotteessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain joka viides uskoo, että hallituksen 1,2 miljardin menolisäykset saadaan paikattua työllisyydellä ja talouskasvulla

Finnwatch vertaili Suomen kuuden suurimman sote-alan yrityksen verovastuullisuutta – Mehiläiselle surkein tulos

Uutistausta: Perustuslaki ja politiikka puoltavat 18 maakuntaa – sote-sopu on hallitusneuvottelujen ensimmäinen merkittävä saavutus