Kotimaa

Tutkijat esittelivät ensimmäisen kuvan avaruuden mustasta aukosta –  oranssinpunainen hehkuva rengas

Radioteleskooppien verkosto mahdollisti kaukaisen kuvan.
Kuvan kohteena oleva musta aukko sijaitsee 50 miljoonan valovuoden päässä Maasta. LEHTIKUVA/AFP

Tutkijat ovat esitelleet maailmanhistorian ensimmäisen kuvan mustasta aukosta. Kuva on muodostettu Evenet Horizon Telescope -hankkeessa useiden eri puolilla maapalloa sijaitsevien radioteleskooppien keräämästä tiedosta.

Kuvassa näkyy oranssinpunainen hehkuva rengas. Se on mustan aukon niin kutsuttua tapahtumahorisonttia myötäilevä kuumasta kaasusta muodostuva kehä. Itse mustaa aukkoa ei voi määritelmällisesti nähdä, koska edes valo ei kykene pakenemaan sen valtavaa painovoimaa.

Kuvan kohteena oleva musta aukko sijaitsee noin 55 miljoonan valovuoden päässä Maasta M87-nimellä tunnetussa galaksissa. Aukko on kooltaan valtava: sen massa on 6,5 miljardia kertaa oman Aurinkomme massa.

Löytö esiteltiin iltapäivällä Suomen aikaa samanaikaisissa lehdistötilaisuuksissa eri puolilla maailmaa. Tutkimushankkeen tiedot aiotaan julkaista lähipäivinä kaikkien arvioitavaksi.

Mustan aukon keskustassa valtava määrä massaa on tiivistynyt äärettömän pieneen tilaan. Maapallon koko massan arvioitaisiin mahtuvan mustan aukon sisällä sormustimeen.

Tiedemiehet ovat kyenneet saamaan mustien aukkojen olemassaolosta paljon epäsuoria todisteita, mutta tähän mennessä suora visuaalinen todiste on puuttunut. Havainnot ovat sopineet Albert Einsteinin sata vuotta sitten esittelemän yleisen suhteellisuusteorian raameihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pätsiksi muuttunut koti voi oikeuttaa vuokranalennukseen – rajana 32 astetta

Työllisyysaste junnaa paikallaan – asiantuntija: "Työllisyyskehitys on käytännössä pysähtynyt"

Sari Essayah: Tänään alkava mätäkuu katosi almanakasta vuonna 1995 – olisiko aika nyt kypsä sen palauttavalle liikkeelle?