Kotimaa

Maaseutupolitiikan neuvosto ehdottaa: Peruskoulun koulumatka saisi kestää enintään 1,5 tuntia

Neuvosto edellyttää seuraavalta hallitukselta myös puolueetonta tietoa koululakkautusten todellisista vaikutuksista ja kustannuksista
Rami Marjamäki
Maaseutupolitiikan neuvosto edellyttää seuraavalta hallitukselta puolueetonta tietoa koululakkautusten todellisista vaikutuksista ja kustannuksista sekä kuntien että koko valtakunnan tasolla. Kuvituskuva.

Valtioneuvoston asettama Maaseutupolitiikan neuvosto (MANE) esittää, että peruskoululaisten koulumatkojen kesto rajattaisiin puoleentoista tuntiin. MANE korostaa myös, että kouluverkon kattavuus, matkojen kesto ja turvallisuus sekä lapsivaikutukset tulee selvittää, ennen kuin esiopetuksen mahdollista laajentamista kaksivuotiseksi voidaan toteuttaa.

"Nykyinen päivittäinen 2,5 tunnin maksimiaika koulumatkojen osalta on kohtuuton 7-vuotiaille. Maaseutupolitiikan neuvosto on huolestunut puolueiden eduskuntavaalien alla esille nostamista kannoista aikaistaa esiopetus kattamaan 5-vuotiaita", Maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri Christell Åström maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo tiedotteessa.

Åstromin mielestä puolueiden tulee huomioida ja turvata maaseudulla asuvien lasten oikeudet. Hän lisää, että koulumatkat ovat jatkuvasti pidentyneet koko maassa, ja harvaan asutulla maaseudulla tilanne on jo nykyisellään kestämätön.

Maaseutupolitiikan neuvosto edellyttää seuraavalta hallitukselta puolueetonta tietoa koululakkautusten todellisista vaikutuksista ja kustannuksista sekä kuntien että koko valtakunnan tasolla. Sen mielestä lakkautusten vaikutuksia laskennallisiin säästöihin, lasten sivistyksellisiin oikeuksiin ja hyvinvointiin ei ole seurattu. Neuvosto huomauttaa kannanotossaan, että Suomen kuntien peruskoululakkautukset ovat kohdistuneet erityisesti maaseudun kouluihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jaana Husu-Kallio viihtyy kansainvälisten neuvottelupöytien lisäksi villisikametsällä: "Siinä pysyy suhde tuoreena, kun miehen kanssa istuu kahdeksan tuntia kytiksellä, eikä kumpikaan puhu mitään"

Jari Leppä valitsi erityisavustajansa: Teppo Säkkinen, Satu Haapaniemi ja Annukka Kimmo maa- ja metsätalousministerin esikuntaan

Uutissuomalainen: Koulut ovat lähes kokonaan jättäneet käyttämättä EU:n hedelmätuen – myös maitotukea jäänyt runsaasti käyttämättä